Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Produžen mandat Eufora za godinu dana


Foto: Midhat Poturović
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je na godinu dana produžilo mandat mirovnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasno prihvaćena rezolucija 1895, kojom se produžuje mandat evropskih stabilizacijskih snaga (Eufor) do 18. novembra 2010., uslijedila je dan nakon što je stručnjak za ljudska prava UN-a upozorio da politički sporovi blokiraju povratak više od 117.000 ljudi izbjeglih tokom rata, navodi UN u saopštenju.

Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da "sveobuhvatan i koordiniran povratak izbjeglica i prognanika širom regije ostaje ključan za trajni mir".

Od 2004., Eufor je zadužen osigurati da sve strane u BiH poštuju Daytonski mirovni sporazum iz 1995.

"Primarna odgovornost za dalju uspješnu primjenu mirovnog sporazuma leži na vlastima BiH", navelo je Vijeće u saopštenju.

Od spremnosti svih strana u BiH da poštuju Daytonski sporazum, posebno da u cijelosti sarađuju s Haškim sudom (ICTY), zavisiće nastavak spremnosti međunarodne zajednice i velikih donatora da pomognu politički, vojno i ekonomski u naporima za obnovu BiH, navedeno je u saopštenju.

Vijeće je pozdravilo odluku da se u BiH zadrži štab NATO-a koji je vodio misiju Sfora, prije predaje nadležnosti EUFOR-u 2004.

Vijeće sigurnosti UN također je izrazilo je punu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH u nadzoru primjene mirovnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG