Dostupni linkovi

Korak do ukidanja viza?


Ministri inostranih poslova država EU danas će u Luksemburgu, preporučiti Evropskoj komisiji da predloži ukidanje "šengenskih viza" EU do kraja ove godine za one zemlje Zapadnog Balkana koje ispune nužne uslove, javljaju agencije.

Kako se očekuje, preporuka Evropske komisije za ukidanje viza za putovanja državljana zemalja Zapadnog Balkana u EU bi trebalo da bude
donesena u julu, a odluka Saveta ministara Unije na jesen.

Savjet EU će razmatarati viznu liberalizaciju za Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Nedavno je potpredsednik Evropske komisije Jacques Barrot najavio mogućnost da tri najnaprednije zemlje u procesu liberalizacije viznog režima do kraja ove godine, mogu dobiti zeleno svetlo za ukidanje viza.

Očekuje se da će ministri inostranih poslova zemalja članica EU na sastanku u Briselu izraziti podršku pojačanoj regionalnoj saradnji među zemljama jugoistočne Evrope i naglasiti važnost takve saradnje za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Ministri će tokom ručka razmijeniti mišljenja sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom nakon njegovog nedavnog izvještaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana sa Tribunalom u Hagu.

Ministri inostranih poslova EU razmatraće danas u Luksemburgu i situaciju u BiH, u svetlu predstojećeg sastanka Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira koji će biti održan 29. i 30. juna, saopšteno je iz Saveta EU.

Ministri će razmeniti mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i transformaciji Kancelarije visokog predstavnika u pojačano prisustvo EU, a očekuje se da će potvrditi svoju podršku evropskoj perspektivi BiH.

Na dvodnevnom sastanku Saveta EU biće razmotrena i situacija na Bliskom istoku, u Libanu, Siriji, Kubi i Janmaru, kao i saradnja EU sa Arapskom ligom, Izraelom, Alžirom, Ukrajinom i zemljama zapadne Afrike.
XS
SM
MD
LG