Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU i SAD zajedno protiv izazova današnjice

update

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, američki predsednik Barack Obama i predsednik Evroske komisije Jose Manuel Barroso na samitu u Vašingtonu
Predstavnici EU i SAD postigli su dogovor na samitu u Vašingtonu da udruže napore u prevazilaženju posledica ekonomske krize, borbi protiv gladi i klimatskih promena u svetu i postigli saglasnost o nizu međunarodnih pitanja.

Na prvom samitu od izbora Baraka Obame na mesto predsednika i stupanja nove američke administracije, predstavnici EU i SAD složili su se da zajedno rade na smanjenju emisije gasova za 50 odsto do 2050. godine i promovisanju sporazuma o zaštiti klime koji će biti dogovoren u Kopenhagenu u decembru.

EU i SAD su se u usvojenoj Deklaraciji sa samita obavezale da će se boriti protiv protekcionizma u ekonomiji, kao i da će poštovati zaključke sa sastanaka Grupe 20 (G20) u Pitsburgu, Londonu i Vašingtonu u kojima se države pozivaju na uzdržanost pri uvođenju novih ograničenja u trgovini. Ističe se neophodnost preduzimanja zajedničkih napora u obnavljanju sektora poljoprivrede u svetu i sprečavanja širenja gladi, posebno u Africi.

Postignut je dogovor o formiranju radne grupe koja će biti zadužena za praćenje infektivnih bolesti i zdravstvenu zaštitu, koja će biti zadužena i za izradu strategije za unapređenje proizvodnje lekova.

Dogovoreno je unapređenje saradnje u oblasti bezbednosti, što uključuje i granična pitanja i putne isprave, a SAD i EU su se obavezale da će raditi na što skorijem potpisivanju sporazuma o bezviznom režimu koji će omogućiti državljanima zemalja EU da putuju u SAD samo uz pasoš, i obratno.

EU i SAD izrazile su odlučnost da zajedno rade na važnim regionalnim pitanjima kao što su Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, Ugovor o zabrani nuklearnog testiranja i Deklaracija o razoružanju i neširenju oružja, a Deklaracijom u Vašingtonu podržani su napori da se sa Rusijom prevaziđu trenutne nesuglasice uz poštovanje Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

EU i SAD izražavaju posvećenost pronalaženju dugoročnog i prihvatljivog rešenja za iranski nuklearni program i istovremeno podvlače zabrinutost za stanje ljudskih prava u toj zemlji, istakavši odlučnost da se dođe do održivog mira na Bliskom istoku što podrazumeva rešenje zasnovano na principu dve države - Izrael i Palestina, koje treba da koegzistiraju u miru.

Predstavnici Vašingtona i Brisela čestitali su pobedu na predsedničkim izborima u Avganistanu Hamidu Karzaiju i obavezali se da će pomoći jačanje bezbednosti, demokratski razvoj i poštovanje ljudskih prava u toj zemlji.

U usvojenoj Deklaraciji oni su takođe pozvali se vlasti u Severnoj Koreji da ispune svoje obaveze iz zajedničke izjave od septembra 2005. godine i da odustanu od nuklearnih ambicija.
XS
SM
MD
LG