Dostupni linkovi

Solana: EU blizu jedinstvenog stava o Kosovu


Javier Solana
Javier Solana

Zemlje EU su blizu prevazilaženja razlika u vi]enju statusa Kosova i dolaženja do jedinstvenog stava, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, prenose agencije.

"Mislim da se pribilžavamo zajedničkom stavu unutar Evropske unije" po tom pitanju rekao je Solana novinarima pre početka sastanka šefova diplomatija EU u Briselu koji će razmotriti da li dvadesetsedmorica može jedinstveno da nastupi u procesu rešavanja statusa Kosova.

"Mislim da ćemo biti u stanju da dođemo do stava oko koga bi članice EU mogle da se okupe i da preuzmu svoje odgovornosti," dodao je Solana.

U petak je "trojka" međunarodnih posrednika Kontakt grupe u svom izveštaju predatom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu ustanovila da Beograd i Priština ne mogu da dođu do sporazuma o budućnosti Kosova posle četiri meseca pregovora.

Predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger danas će izveštaj posle pregovora podneti ministrima Evropske unije.

EU pokušava da ubedi nekolicinu sumnjičavih zemalja u okviru dvadesetsedmorice da podrže proglašenje nezavisnosti koje se od albanskih lidera očekuje u narednim nedeljama.

EU danas treba da razmatra slanje oko 1.800 policajaca i sudija na Kosovo. Solana je rekao da će EU razmatrati prelaz sa UN policije na policiju Evropske unije na Kosovu i naglasio da će UN policija ostati na terenu dok EU ne bude spreman da preuzme dužnost, javlja Beta.

XS
SM
MD
LG