Dostupni linkovi

Uzajamne primjedbe vlasti i opozicije


Ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Predstavnici opozicije već duže vrijeme optužuju Vladu da je monopolizovala proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju, ali osim opštih ocjena i zahtjeva za višim nivoom transparentnosti procesa, opozicija do sada nije obznanila gdje konkretno vidi svoju ulogu i kakvim kapacitetima raspolaže.

"Od opozicije se čuje mnogo priče, a premalo konkretnog rada", rekao je za naš program generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović koji je, komentarišući ocjene opozicionara, da vlast monopolizuje proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, i odgovor vlasti da to nije tačno, rekao da postojeće stanje zapravo odgovara i jednima i drugima, jer vlast ne bi da joj se opozicija previše miješa u posao, a opozicija takav stav vlasti koristi kao alibi za svoju neaktivnost na tom polju.

"Na žalost, opozicija bi svoju ulogu u procesu odgovaranja na Upitnik vjerovatno željela da svede na kontrolnu funkciju i poziciju nekog ko će na kraju ocjenjivati da li je neki odgovor korektan ili ne", kaže Radulović:

Momčilo Radulović
"Opozicione partije nemaju izgrađene strukture unutar svojih partija koje se bave pitanjem evropskih integracija, nemaju stručnjake koji to polje pokrivaju. Previše je paušalnih izjava s njihove strane, i previše je izjava koje kažu „nas ne uključuju“, a zapravo ni sami nijesu svjesni činjenice gdje bi trebalo da bude njihovo mjesto, kako bi trebalo da izgledaju njihove dužnosti, i koje bi oni predloge trebalo da daju i konkretne aktivnosti razvijaju".


Opozicija zabrinuta za autentičnost odgovora na Upitnik


Primjedbe da vlast monopolizuje proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju, već duže vrijeme se povremeno mogu čuti od predstavnika opozicionih partija. Najnovija je optužba Socijalističke narodne partije da ministar za evropske integracije Gordana Đurović radi sve kako bi se smanjilo učešće opozicije i stručne javnosti u poslovima vezanim za evropske integracije.

Srdjan Milić, Foto: Savo Prelević
„Vlast monopolizacijom odnosa sa Briselom želi da stvori evropski imidž, iako je jasno da tako suštinski udaljava Crnu Goru od Evropske unije, kažu u SNP-u, u kojoj smatraju da će, ukoliko samo službenici Vlade bez navladinog sektora i stručne javnosti daju odgovore na Upitnik Evropske komisije biće natačnosti i improvizacije koje, kako kažu, mogu skupo da koštaju Crnu Goru“, kažu u SNP-u.

Prema riječima predsjednika SNP-a Srđana Milića, ta partija je zabrinuta za autentičnost odgovora na pitanja Evropske komisije:

"Brisel ne postavlja pitanja u odnosu na ono što ne zna. Brisel, ustvari, testira ozbiljnost Crne Gore. Testira ozbiljnost svih političkih činilaca, civilnog društva, medija.. tako da ne brine mene šminkanje stvarnosti, već bi me bio stid da iz Crne Gore odu netačni odgovori".


Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović kaže da u ovoj partiji ne žele da budu nikakvi kontrolori, već aktivni učesnici procesa. "Vlast je monopolizovala dosadašnje faze procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, i po svemu sudeći nema namjeru da odustane od takve prakse", kaže Radulović:

Branko Radulovic, Foto: Savo Prelević
"Moraju postojati realni podaci, i da iza tih podataka i činjenica postoji potpuni konsenzus svih činilaca u Crnoj Gori, bilo da su u pitanju političke partije: vlast ili opozicija, bilo da su u pitanju nevladine organizacije, univerzitet, sudstvo, tužilaštvo... Ukoliko postoji takav presjek realne osnove i jedan potpuni konsenzus, tada i Evropska unija mora biti do kraja objektivna prema nama. Ne može manipulisati, bilo u pozitivnom, ili negativnom smislu, kao što je do sada bio slučaj".


Potpredsjednik Nove srpske demokratije Goran Danilović je, podsjetivši da je ova partija među prvima ukazala na monopolizaciju euro-integracije, odgovorio na naše pitanje u vezi pozicije opozicionih partija o procesu integracija Crne Gore u Evropsku uniju:

Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
RSE:
Gospodine Daniloviću, ima ocjena da opozicione partije zapravo sebi žele da obezbijede ulogu posmatrača, kontrolora i autoriteta koji će na kraju reći da li je nešto odgovoreno korektno, odnosno, da li je vlast negdje zabašurila istinu:

"Opozicija može imati udjela u odgovoru na Upitnik samo kao dio parlamenta. Parlament i nema drugu ulogu i nema drugu funkciju izuzev zakonodavne i kontrolne koja je u ovoj situaciji jedino važna i/ili isključivo važna, i nema tu ničega sumnjivog, i ničeg nedopustivog, ukoliko bi opozicioni poslanici, zajedno sa kolegama iz vlasti svakako, radili svoj posao ovakvu kontrolnu funkciju. Mi, kao opozicija, ne moramo imati administrativni, činovnički kapacitet, pa da mi odgovaramo na Upitnik".

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG