Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri EU o budućnosti misije EUFOR-a u BiH


Mandat vojnoj misiji ističe za manje od godinu dana
Ministri inostranih poslova EU-a trebalo bi danas, drugog dana zasjedanja u Briselu, razmotriti mandat misije EUFOR-a Althea u BiH, koji ističe u novembru iduće godine.

Šefovi diplomatija EU juče su izrazili "zabrinutost zbog razvoja i političke situacije u Bosni i Hercegovini" i pozvali političke vođe da hitno ubrzaju evropske reforme.

U zaključcima je navedeno da je, iako ustavne promjene u BiH nisu uslov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, nužno da BiH pokrene početni "paket" ustavnih promjena.

Ministri će u vezi sa ovim pitanjima usvojiti određene zaključke, saopšteno je iz Evropske komisije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je nedavno u više navrata da je situcija u BiH zabrinjavajuća.
Pesimistične procjene - Valentin Inzko

On je ponovio svoju konzistentnu podršku inicijativi EU i SAD koja je dovela do povratka glavnih političkih igrača za pregovarački stol.

"Zajedničkim naporima EU i SAD popunjen je vakuum koji je bio prepreka dijalogu o najvažnijim političkim pitanjama. Ustavne promjene su osnovni preduslov za funkcionalnu državu, jake državne istitucije, te će omogućiti ispunjenje BiH aspiracija za ulazak u EU i NATO", rekao je Incko uoči nedavne posjete zamjenika američkog državnog sekratara James Steinberg Sarajevu.
XS
SM
MD
LG