Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neslužbeni sastanak šefova diplomacija EU


Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije okupit će se večeras na dvodnevnom neslužbenom sastanku u Stockholomu.

Riječ je o neslužbenu sastanku, koji se u evropskom žargonu naziva Gymnich, po dvorcu u blizini Bonna gdje je 1974. održan prvi takav sastanak. Gymnich se održava dvaput na godinu - svako predsjedništvo saziva jedan sastanak tokom šestomjesečna mandata.

Prvi dan sastanka bit će posvećen stanju na Bliskom istoku. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, koji je proteklih dana posjetio bliskoistočne zemlje, izvijestit će ministre o najnovijem razvoju događaja u tome području.

U subotu će se razgovarati o Afganistanu i Pakistanu te o budućnosti zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Dvodnevni skup završava u subotu radnim ručkom na kojem će sudjelovati ministri triju kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske - na kojem se očekuje rasprava o nastavku širenja Unije.

Iz švedskog predsjedništva ističu da domaćin skupa, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, želi vratiti takvim skupovima što neformalniji i opušteniji karakter, kakvi su bili u početku, ali se to poslije donekle izgubilo jer je EU od 1974. do danas narasla s devet na 27 članica pa je s vremenom postalo teže zadržati takvo ozračje zbog sve većeg zanimanja javnosti.

Na Gymnichu se ne donose nikakvi službeni zaključci, ali puno diplomata ističe da su takvi sastanci često korisniji od službenih.
XS
SM
MD
LG