Dostupni linkovi

EU i Turska: Za i protiv prekida


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel, februar 2017.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel, februar 2017.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će postaviti pitanje suspendovanja ili prekida dugotrajnih pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji -- koji su praktično zamrznuti nakon čistki zbog prošlogodišnjeg ‘puča’ i ustavnih reformi usvojenih ove godine -- jer smatra da se ova država udaljava od puta vladavine prava.

‘Turska se udaljava od puta vladavine prava velikom brzinom,’ rekla je Merkel, dodajući da će njena Vlada učiniti sve da obezbijedi oslobađanje Nijemaca pritvorenih u Turskoj pod optužbom za veze sa pučistima.

‘Mi ćemo, takođe, razmotriti buduće odnose sa Turskom, uključujući pitanje suspenzije ili okončanja pristupnih pregovora, ja ću predložiti da se to pitanje postavi na sastanku EU u oktobru,’ izjavila je ona.

Ovo je pregled reakcija evropskih zvaničnika:

* Finska i Litvanija: Bez razgovora nema napretka

‘Znamo da u Turskoj ima problema sa ljudskim pravima, ali nisam za to da prekinemo pregovore jer ... ako ne budemo razgovarali ovo nije konstruktivan put naprijed,’ izjavio je finski minsitar vanjskih poslova Timo Soini (7. septembar).

Linas Linkevicius, njegov litvanski kolega je kazao: ‘Ne. Trebamo nastaviti sa procesom i sa angažmanom. To nije jednostavno ali moramo cijeniti kontakte. Zaustavljanjem, prekidanjem bismo ... ohrabrili turske vlasti da se još više udalje (od evropskih vrijednosti).'

Izvor: euobserver.eu

* Macron: Očuvanje veza uprkos problemima

‘Turska je svakako skrenula sa evropskog puta posljednjih mjeseci i zabrinjavajuće prekoračila liniju na način koji se ne može ignoristi,’ kazao je Emanuel Macron u intervjuu.

‘Ali želim izbjeći raskol jer je to naš vitalni partner u mnogim krizama s akojima se suočavamo, prije svega izazov sa imigracijom i terorističkom prijetnjom.’

Izvor: Kathimerini (Reuters)

Tajani: Smrtna kazna zatvara vrata

Evropska unija bi trebala prekinuti pregovora o članstvu sa Turskom samo u jednom slučaju: ako Turska uvede smrtnu kaznu, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Alberto Tajani:

‘Danas je za Tursku jako teško da uđe u Evropsku uniju, ali mi ne možemo zatvoriti to poglavlje,’ izjavio je Tajani u intervjuu.

‘Ali mi moramo poslati jasnu poruku: smrtna kazna je za nas neprihvatljiva,’ kazao je Tajani i dodao da su neprihvatljivi stavovi Turske o ličnim slobodama i slobodom mišljenja i ‘neprihvatljivo je da u zatvoru ima novinara’.

Izvor: politico.eu

XS
SM
MD
LG