Dostupni linkovi

Nastavljaju se polemike oko privatizacije Elektroprivrede


Sa otvaranja tendera za EPCG, Foto: Savo Prelević
Od početka obilježen brojnim kontroverzama, posao dokapitalizacije i djelimične prodaje Elektroprivrede italijanskoj kompaniji A2A, i dalje izaziva žestoke kritike i negodovanja. Nakon tendera s brojnim spornima aspektima, kao neregularni se ocjenjuju i uslovi pod kojima će novac ući u domaće finansijske tokove. Pravni i moralni aspekt cijelog posla dodatno spornim čini to što je u cjelokupni posao duboko upleten ličnim i porodičnim interesima premijer Milo Đukanović.

Umjesto da preispita regularnost posla, Komisija za harije od vrijednosti sada svu odgovornost prebacuje na tendersku komisiju čiji je posao okončan sklapanjem ugovora.

Nije tačno da Komisija za hartije od vrijednosti nije nadležna, rekao je za naš program predsjednik borda direktora kompanije "Aktiva integra" Mladen Bojanić, komentarišući stav Komisije da nije nadležna u vezi predstojećeg otkupa dijela vlasništva Elektroprivrede od manjinskih akcionara, a koji je proizveo žestoko negodovanje dijela javnosti zbog svojevrsnog ekskluziviteta koji su dati jednoj banci i jednoj brokerskoj kući.

Bojanić kaže da Komisija ne može da se pravda tezom da se radi o ugovornom odnosu Vlade i strateškog partnera, jer nijedan ugovor ne može biti jači od zakona, te da opravdanje ne može biti ni tvrdnja da se radi o berzanskoj transakciji:

"Apsolutno jeste berzanska transakcija koja će se odratiti na berzi uz učešće brokera. Akcije Elektroprivrede su hartije od vrijednosti, tako da ne vidim nijedan razlog zašto to nije u nadležnosti Komisije za hartije od vrijednosti. To što je, navodno, ugovorom između Vlade i kupca precizirano kako se vrši transakcija, mislim da ne opravdava Komisiju. Ne može nijedan ugovor, pa makar ga potpisivali Vlada i, ne znam koliko veliki, strateški partner biti veći, ili jači od zakona koji regulišu tu materiju. Zakon kaže da se transakcije hartija od vrijednosti obavljaju na berzi u prisustvu brokera. Ima nekih pojedinačnih slučajeva kada se to radi van berze, ali i kada se radi van berze, ne znači da nije u nadležnosti Komisije za hartije od vrijednosti."

Zbog ocjena da se radi o neregularnom poslu, u javnosti su se čule brojne kritike i negodovanja. O ovom poslu raspravljao je i skupštinski Odbor za ekonomiju i finansije, tokom kog je predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović svu odgovornost prebacio na tendersku komisiju, rekavši da su uslovi transakcije uređeni kupoprodajnim ugovorom, te da se ne radi o berzanskoj trgovini.

Ekonomski analitičar Mila Kasalica kaže da to nije tačno:


Profit Prve banke


"To je od početka bilo glavno opravdanje svih stavova Komisije za hartije od vrijednosti, da ono što je preuzela tenderska komisija nije u njihovoj nadležnosti. Tenderska komisija je izvršila svoj posao. Ona je imala formalno-pravni posao - da definiše ko će da konkuriše, ko će biti izabran, i kada će da se potpiše ugovor. Da li je, na koji način i šta sada u ugovoru vezano za ovu transakciju, tu je Komisija za hartije od vrijednosti morala da ima svoju ulogu. To već nije pitanje tenderske komisije, nego Komisije za hartije od vrijednosti, da sprovede procedure iz regulative o hartijama od vrijednosti."


Skoro 200 miliona eura za dokapitalizaciju i kupovinu dijela državnih akcija crnogorske Elektroprivrede, i po slobodnim procjenama, još stotinjak miliona, otići će manjinskim akcionarima preko računa Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar Prve banke sa nešto manje od 3 posto akcija.

Ova transakcija će vlasnicima Prve banke donijeti značajan profit, koji će biti dodatno uvećan, jer je Monte adria broker nosilac ekskluzivnog prava da posreduje pri kupoprodaji između manjinskih akcionara i italijanske kompanije A2A. Provizija od jedan posto, koji će Monte adria broker dobiti za ovu transakciju, procjenjuje se kao neuobičajeno visoka, a pošto je prema podacima Centralne depozitarne agencije Prva banka vlasnik skoro polovine akcija ove brokersko-dilerske kuće, i ovaj, lavovski dio provizije će se priključiti zaradi, koji će od ovog posla ostvariti Prva banka.

Koliko će ova transakcija koristiti Prvoj banci, prije nekoliko dana smo pitali njenog glavnog izvršnog direktora Predraga Drecuna:

"Da ne dajem bilo kakvu kvantifikaciju, jer je to zaista osjetljivo pitanje, i možete napraviti grešku. Generalno mogu reći da će se likvidnost popraviti do te mjere, da više neće predstavljati nikakav problem, ni u dnevnom životu banke, ni u pogledu koeficijenata propisanih od strane Centralne banke."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG