Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija i Poljska pred sudom u Strazburu


Sud u Strazburu
Poljska će morati da dokaže Evropskom sudu za ljudska prava da nije prekršila pravo na slobodu govora time što je njen sud sa 5.000 evra kaznio novinara Ježija Urbana zbog vređanje pape, dok je Britanija osuđena pred sudom u Strazburu zbog svojih antiterorističkih zakona koji dozvoljavaju policiji da pretresa svakog na javnom mestu.

U žižu interesovanja poljske javnosti posle četiri godine vraća se afera oko vređanja prethodnog pape Jovana Pavla II za koga je Urban, vlasnik i kolumnista satiričnog nedeljnika Nje, u jednom tadašnjem članku napisao da je "živi leš".

Avgusta 2002. godine Urban je u svom nedeljniku, u članku naslovljenom "Pokretni sado-mazo", uoči papine posete Poljskoj, kritikovao Vatikan i kardinale oko pape što očigledno bolesnog papu vozaju po inostranstvu i pozvao Jovana Pavla II da boluje i umire ne gubeći dostojanstvo - u Vatikanu i papu nazvao "Brežnjevom Vatikana".

Članak je toliko je razgnevio mnoge Poljake da je tužilaštvo dobilo mnoštvo krivičnih prijava protiv Urbana zbog toga što je povredio verska osećanja i uvredio šefa države - Vatikana, što je u Poljskoj krivično delo kažnjivo sa tri godine zatvora.

Prvostepeni sud u Varšavi je osudio Urbana na kaznu od 5.000 evra i odbio zahtev tužioca da bude kažnjen i sa 10 meseci zatvora uslovno, a 2006. je viši sud potvrdio presudu, iako se Urban branio da je na takve reči o papi imao pravo na osnovu ustavom garantovane slobode govora.

Protiv presude Urbanu protestovale su međunarodne novinarske organizacije, a on se nije dalje žalio, već je odmah tužio Poljsku sudu za ljudska prava u gde je njegov slučaj u utorak stigao na red.

PRESUDA BRITANIJI


Ovaj sud je u utorak doneo presudu protiv Britanije zbog svojih antiterorističkih zakona koji dozvoljavaju policiji da pretresa svakog na javnom mestu, što je Sud jednoglasno je ocenio kao kršenje prava poštovanja privatnosti.

Sudu su tužbu protiv Britanije podnele dve osobe koje su osporavale uslove pod kojim ih je policija pretresla u Londonu u septembru 2003. dok su išle na jedan protest.

Prvu osobu, Kevina Gilana, 32, policija je zadržala 20 minuta, a drugoj, Peni Kinton, 38-godišnjoj novinarki, zabranjeno je da snima iako je pokazala svoju novinarsku legitimaciju.

Policijska kontrola izvedena je u skladu sa antiterorističkim zakonom usvojenim 2000. godine, na snazi od februara 2001.godine, koji dozvoljava svakom policajcu da pretresa ljude na javnom mestu ako oceni da je ta mera potrebna radi sprečavanja akta terorizma, čak iako ništa u ponašanju te osobe ne ukazuje na tako nešto.

Sud u ovom zakonu vidi "jasan rizik od samovoljnog ponašanja" i smatra da činjenica da čovek može biti izložen pretresubilo gde i bilo kad, bez upozorenja i bez mogućnosti da bira da li će to prihvatiti ili ne, može da izazove osećaj "poniženja i nelagodnosti"

Uz ovu odluku Suda nije određena nikakva novčana kazna pošto su sudije smtrale da sama presuda na odgovarajući način zadovoljava podnosioce tužbe.
XS
SM
MD
LG