Dostupni linkovi

Engelman: EU za dalje proširenje ali uz ošrije uslove


Andrej Engelman
Andrej Engelman - zamjenik direktora Kancelarije slovenačke Vlade za razvoj i evropsku kohezionu politiku Govori o promjenama koje su se (od 2006. od kada je CG ponovo nezavisna) desile u EU i njenoj politici proširenja na koje je najviše uticala ekonomska kriza koja je počela 2008., ali i potrebi uvažavanja i klimatskih promjena koje sve češće produkuju ekstremne nepogode, ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu.
RSE: Gospodine Engelman, Crna Gora je prije tačno osam godina ponovo postala nezavisna država i u međuvremenu je, u procesu priključenja EU dogurala do statusa kandidata i zašla, sad već poprilično, u proces pristupnih pregovora. Koliko se u međuvremenu, od 2006. promijenila EU i njena politika proširenja?

Engelman: Pa u principu se i nije promijenila. Ta mogućnost proširenja data je Zapadnom Balkanu već od davne 2000. godine u Zagrebu i poslije je bilo isti potvrđeno u Solunu i do danas se nije promijenilo. Jedino je možda to zbog negativnih iskustava sa prošlim proširenjima sada malo drugačije, odnosno malo teže za države kandidate. Naime, Unija veoma pomno traži da država kandidat dokaže da je stvarno sposobna da živi po principima EU i u tom dijelu će biti veoma jak nadzor. Drugo što se promijenilo jeste sama Evropska unija i to pogotovo zbog problema u oblasti ekonomije. Zato sada džave poput Crne Gore moraju da ispoštuju dodatna pravila na polju budžeta, fiskalnih stvari da bi postale dio članstva.
RSE: Koliko je u EU porasla svijest o klimatskim promjenama koje sve češće i intenzivnije produkuju ovakve ekstremne pojave kakve ovih dana gledamo u regionu Balkana? Da li se države članice prilagodjavaju novim okolnostima?

Engelman: Države članice u ovoj novoj finansijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine baš pominju ove promjene kao jedan od ključnih faktora i gdje moraju novac da usmjeravaju. Te promjene su itekako ugrađene u nove strategije i sisteme EU i jako su prisutne u svijesti svih zemalja članica.
RSE: Ovih dana smo svjedoci katastrofalnih poplava i može se reći, nemoći država regiona da odgovore na ovakve izazove. Da li su u EU "mehanizmi za brz odgovor" dovoljno efikasni ili se kasnjenja ipak dogadjaju (recimo zbog složenih procedura ili sporosti političara)?

Engelman: EU ima sve više problema i zbog onih koji su bili i u samoj EU ali sada ima sistem za reagovanje i pomoć prvenstveno za države članice i tu akcije kreću veoma brzo. Mi smo u Sloveniji imali taj problem sa nepogodama ove godine i dobili smo dosta brzo pomoć od drugih država članica. Postoje i finansijske mogućnosti ali budemo iskreni to vjerovatno nije na nivou kako bi to trebalo da bude. Siguran sam da će baš i ova nepogoda koja se desila da bude povod i stimulans da se u EU traže još efikasniji sistemi. Kažem – neki su već izgrađeni a drugi se grade.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG