Dostupni linkovi

Elektroprivreda zbunila građane novim računima


Sjedište Elektroprivrede Crne Gore
Sjedište Elektroprivrede Crne Gore
Februarski računi za utrošenu električnu energiju, ovog mjeseca su u Crnoj Gori dostavljani u zatvorenim kovertama, što će od sada biti nova praksa.

“Inovirani format računa omogućiće da kupce blagovremeno obavještavamo o uvođenju novih servisa i projekata, načinima racionalnije potrošnje i energetskoj efikasnosti, bezbjednijem korišćenju električne energije, kao i nizu povoljnosti koje pružamo korisnicima naših usluga”, najavljeno je iz Elektroprivrede Crne Gore uoči početka nove prakse - dostavljanja mjesečnih računa koji potrošačima od sada dolaze u zatvorenim kovertama ali i u redizajniranom obliku koji podrazumijeva i raščlanjen mjesečni utrošak električne energije po stavkama.

Umjesto da doprinese većoj transparentnosti novi računi su, čini se, samo dodatno zbunili potrošače.

Predstavnik Elektroprivrede Eleonora Albijanić, za naš radio odgovara na pitanje - zašto na računu postoji četiri vrste gubitaka električne energije koje građani moraju da plaćaju:

"Što se konkretno tiče stavki 13 i 14 - gubici u prenosnom sistemu više i manje tarife i gubici u distributivnom sistemu više i manje tarife, znači da svaki tranzit električne energije od praga elektrane do priključka na distributivnu mrežu podrazumijeva određeni nivo gubitaka električne energije koji nastaju kao posljedica određenih fizičkih procesa na provodnicima. Na primjer – zagrijavanje. Gubici u prenosnom sistemu čine sastavni dio prodajne cijene električne energije svuda u svijetu, sa izuzetkom što većina zemalja pomenutu stavku ne ističe na računu za električnu energiju."

Naduvavanje računa

Postoje i druge za građane zbunjujuće formulacije. Među njima su angažovanje prenosnog kapaciteta i angažovanje distributivnog kapaciteta.

Čini se da građani to doživljavaju kao istu stvar koju plaćaju dva puta ali predstavnica Elektroprivrede kaže da se to odnosi na cijenu zakupa prenosa od elektrane do priključka na distributivnu mrežu, odnosno, od tog priključka do krajnjih potrošača.

Eleonora Albijanić je odgovorila i na pitanje - zašto među građanima vlada opšte uvjerenje da se potrošačima naduvavaju računi, odnosno da su ovog, u odnosu na prethodni mjesec, dali enormno više novca za utrošenu struju?

"Vjerovatno ne treba podsjećati ljude koliko je februar bio hladan pa je potrošnja bila za 7 odsto veća u odnosu na februar prošle godine. Februarska potrošnja je ostala na nivou potrošnje iz januara koji je obično mjesec u kojem je potrošnja najveća. To govori i o tome zašto su ljudi više trošili", kaže Eleonora Albijanić.

Da li uopšte znaju za što daju novac kada plaćaju račune čiji je konačni zbir višetruko veći od kilovata utrošene energije, građane Budve je pitala koleginica Jasna Vukićević:

XS
SM
MD
LG