Dostupni linkovi

Samovolja Elektroprivrede i nezainteresovanost države


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Talas reakcija na previsoke januarske račune za potrošenu struju, u Crnoj Gori ne jenjava, već naprotiv, čini se da iz dana u dan, raste odlučnost značajnog dijela javnosti, da se suprotstavi samovolji regulatora i Elektroprivrede, kao i nezainteresovanosti države da spriječi naplaćivanje ukradene struje od redovnih platiša.

Nakon žestokog negodovanja građana koji su ovih dana dobili, neočekivano visoke račune za električnu energiju, predstavnici Regulatorne agencije za energatiku su apsurd, da su uprkos pojeftinjenju struje potrošačima ispostavljeni značajno veći računi, objasnili tezom da redovne platiše moraju da plaćaju gubitke u koju je uračunata i ukradena struja, što je proizvelo dodatne burne reakcije.

Već je najavljeno da će se ovim pitanjem baviti skupštinski Odbor za ekonomiju, a opozicija je najavila da će ući u pravne procedure da bi se stalo samovolji regulatora i Elektroprivrede.

Iz opozicije se, međutim, moglo čuti da je ovakav odnos prema građanima zapravo rezultat tajnih dogovora Vlade i italijanskih investirora koji su, za sada, manjinski akcionari Elektroprivrede. Vasilije Miličković je kao nekadašnji, pojedinačno najveći, akcionar Elektroprivrede, dobar poznavalac prilka u ovoj kompaniji i procesa njene prizvatizacije.

Miličković smatra da je tajnih obećanja sigurno bilo.

"Problem tarifa najvećeg potrošača KAP-a je strašan problem. Drugo, opštinske takse, koncesioni ugovori. Sve je to bila velika tajna za svakoga, osim za kompaniju A2A, koja je sigurno, tokom pregovora sa potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Tenderske komisije Vujicom Lazovićem i premijerom Milom Đukanovićem, dobila tajna obećanja, jer niko normalan ne bi potpisao takav ugovor, a da se do detalja ne bi zaštitio," kazao je on.

Pokretanje postupka pred Ustavnim sudom?


Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk, koji je sa još dvoje kolega iz nevladinog sektora pokrenuo tri sudska postupka, od kojih su prvi dobili, a za ostala dva kaže da očekuje pozitivne presude, smatra da bi u ovoj situaciji trebalo da reaguju udruženja koja se bave zaštitom potrošača. Muk ipak ima savjet za građane:
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević

Do trenutka dok se ova cijela situacija ne riješi, građani ne bi trebalo da plaćaju ono što očigledno nijesu dužni, a to su svi ovi troškovi koji su krajnje neopravdani, a koji se nalaze na računima.
"Do trenutka dok se ova cijela situacija ne riješi, građani ne bi trebalo da plaćaju ono što očigledno nijesu dužni, a to su svi ovi troškovi koji su krajnje neopravdani, a koji se nalaze na računima. Mislim da je za ovaj mjesec realno da ljudi plate ono što je njihova potrošena električna energija za januar i eventualno ono što su od ranije bili dužni Elektroprivredi do januara. To se nalazi pod šifrom 1 i 2. Pored toga, treba da plate i PDV od 17 posto na taj iznos, i sačekaju rezultat revizije ove postojeće odluke Regulatorne agencije, ali i postupke koji se vode pred Upravnim sudom."


U Centru za zaštitu potrošača kažu da su u veoma teškoj finansijskoj situaciji, ali da građani ipak mogu očekivati njihovu pomoć.

"Kao i do sada, mi smo koordinirali sa potrošačima u vezi njihovih problema, a za ovu situaciju pokušaćemo da razgovaramo sa, pošto mi ovih dana nijesmo u sjajnoj finansijskoj situaciji, nekim advokatskim kancelarijama koje će možda naći interesa da se uključe u ovaj problem i pretpostavljamo da ćemo u tome uspjeti, jer smo već obavili neke razgovore," kaže direktor centra Olga Nikčević.

Srđa Kekovic, Foto: Savo Prelević
Prije godinu dana, prilikom slične reakcije javnosti zbog previsokih računa za struju, Unija slobodnih sindikata je reagovala nudeći besplatnu pravnu pomoć građanima, ali generalni sekretar Unije Srđa Keković kaže da građani jednostavno nijesu željeli da podnose tužbe. Međutim, Keković ipak najavljuje reakciju.

"Mi ćemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom kako bi dokazali da je takvo ponašanje nezakonito, jer ugradnja takve mogućnosti u pravilnik je po nama nezakonita, ali ćemo istovremeno pozvati građane da bojkotuju plaćanje računa u dijelu koji se odnosi na trošak za gubitke. Pokušaćemo da u međuvremenu izdejstvujemo da Ustavni sud u toj našoj kampanji što prije pristupi odlučivanju o tome, jer mi mislimo da će tu biti i više takvih inicijativa prema njima i jasno je da se građani boje od tih makaza Elektroprivrede i ako više građana uđe u tu priču i ako ih više građana bude bojkotovalo shvatiće ozbiljnost situacije i nadam se da te makaze neće raditi," rekao je Keković.

Pročitajte i ovo:
Građani plaćaju i ukradenu struju
U ceni struje: nerad i neznanje
Elektroprivreda oštetila građane za 20 miliona
XS
SM
MD
LG