Dostupni linkovi

Danas sjednica UO Elektroprenosa BiH


Termoelektrana Gacko
Sjednica Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH", u čijem radu bi trebalo da učestvuju i članovi iz Republike Srpske (RS), trebalo bi da bude održana danas, potvrdila je portparolka Ministarstva industurije, energetike i rudarstva Srpske Aleksandra Vukašinović.

"Ovo je prakrično prvi korak u realizaciji postignutog dogovora između premijera Srpske i Federacije BiH Milorada Dodika i Mustafe Mujezinovića", naglasila je Vukašinovićeva. Ona nije mogla da precizira tačno mjesto i vrijeme održavanja sjednice Upravnog odbora.

Premijeri Republike Srpske Milorad Dodik i Federacije BiH Mustafa Mujezinović postigli su početkom novembra dogovor koji će omogućiti dalji nesmetan rad ove državne kompanije.

Na današnjoj sjednici trebali bi se imenovati članovi uprave, te bi se trebala donijeti odluka o raspisivanju konkursa za izbor novih članova Uprave kojima je istekao mandat.

Predsjednik UO "Elektroprenosa BiH" Ibrahim Čolakhodžić izjavio je ranije da bi na sutrašnjoj sjednici trebalo da bude izvršeno imenovanje komisije i raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih pozicija u upravi "Elektroprenosa BiH", jer je mandat trojici od šest direktora istekao još prije šest mjeseci.

Premijeri su dogovorili i da se pripremi Skupština "Elektroprenosa BiH", te da se formira ekspertni tim za izradu elaborata o mogućem povratu 110 kV postrojenja elektroprivredama.

Vlada RS je na sjednici 12. novembra prihvatila Informaciju sa sastanka premijera Dodika i Mujezinovića u vezi sa "Elektroprenosom BiH" održanog, 6. novembra u Sarajevu i zaključila da članovi iz RS u Upravnom odboru i ostalim organima kompanije mogu učestvovati u radu ovih tijela.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektroprenos BiH", ali je Vlada RS te naredbe odbacila uz obrazloženje da oni zadiru u vlasničke odnose i krše prava akcionara.
XS
SM
MD
LG