Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EK: Zapadni Balkan napredovao, Hrvatska članica 2012.


Oli Ren

Hrvatska bi mogla okončati pregovore sa EU do kraja naredne godine, ali ostale države na Zapadnom Balkanu moraju još mnogo toga učiniti.

U izvještaju o napretku Evropske komisije, koji je predstavio evropski komesar za proširenje Oli Ren, zemlje kandidati se kritikuju zbog korupcije, slabog sudstva i drugih problema, i predočeno je da će im trebati više godina prije nego što se većina njih priključi EU.

Ako Hrvatska spovrede sve dogovoreno na vrijeme, pristupni pregovori mogu se okončati do kraja naredne godine, saopštila je EK.

EK je preporučila da Makedonija otpočne pregovore jer u dovoljnoj mjeri ispunjava politička mjerila Evropske unije.

EK je za druge zemlje zapadnog Balkana, Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Herecegovinu i Kosovo, navela da su napravile promjenljiv napredak, iako Srbija daje snažan administrativan napor da ubrza reforme.

U izveštaju se ne navodi datum ulaska Hrvatske, ali diplomate sa kojima je Rojters razgovarao navode da bi Hrvatska mogla postati članica EU 2012.godine.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, Evropska komisija je poručila da su reforma ustava i države BiH preduslov za to da se toj zemlji otvori mogućnost kandidature za članstvo u EU.

"Zahtjev BiH za članstvo u EU-u može biti razmatran samo kada Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice bude zatvorena. Nikakvi kvaziprotektorati ne mogu ući u Uniju", istaknuo je Rehn na konferenciji za novinare.

U izveštaju EK stoji i da EU treba da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom zato što su vlasti u Beogradu potvrdile privrženost evropskoj integraciji i dodatno poboljšale saradnju s Haškim sudom.

"S obzirom na postojanu saradnju Srbije sa Međunarodnim krivičinim sudom za bivšu Jugoslaviju, Komisija smatra da EU sada mora staviti na snagu prelazni sporazum," rekao je Ren.

Prema dokumentu izvršnog tela EU, na Kosovu je "politička stabilnost očuvana".

Ali "veliku zabrinutost" izazivaju korupcija, organizovani kriminal, "pranje novca" i manjkava vladavina zakona. Evropska komisija podvlači da je "decentralizacija u korist svih zajednica još uvek ključni izazov" na Kosovu i dodaje da "nije bilo napretka u rešavanju slučajeva vezanih za događaje iz marta 2004."

Takođe se napominje da je "i dalje zabrinjavajuća bezbednosna situacija na severu" Kosova, gde "vladavima zakona nije zajamčena".

U izveštaju je navedeno da su političke reforme u Crnoj Gori nastavljene i da je određen napredak ostvaren u reformi pravosuđa, dok se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u celini glatko sprovodi.

Dodaje se da je neophodno da vlasti u Podgorici pokažu opipljive rezultate u učvršćenju vladavine zakona naročito u reformi pravosuđa i bici protiv korupcije.

Za Makedoniju se kaže da je "ostvarila bitan napredak u ispunjavanju glavnih zadataka u partnerskom programu za učlanjenje u Uniju".

Nužno je, zaključuje Komisija u Briselu, i da se nađe uzajamno prihvatljivo rešenje za bilateralni spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG