Dostupni linkovi

Džihić: BiH i Kosovo, kamen spoticanja za novu austrijsku vladu


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vođa austrisjek Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache, septmebar 2015.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vođa austrisjek Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache, septmebar 2015.

Vedran Džihić, stručnjak za Balkan sa Bečkog univerziteta i Austrijskog instituta za međunarodnu politiku, za 'Zašto?' objašnjava kako bi formiranje vladajuće koalicije između stranka pobjednica austrijskih izbora – pro-evropske konzeravtivne Narodne stranke Sebastiana Kurza (ÖVP) i krajnje desničarske anti-imigrantske Slobodarske stranke (FPÖ) Heinza-Christiana Strachea – moglo imati na politiku prema Zapadnom Balkanu.

  • Uloga

Naravno, moramo sačekati ishod ali mislim da će u samom procesu koalicionih pregovora između Kurza i Strachea vanjska politika biti jedan od mogućih kamena spoticanja.

Narodna stranka je i dalje, i pored nekolicine anti-evropskih sadržaja u samoj kampanji, stranka koja se neće odreći Evrope.

Strache i njegova stranka su već tradicionalni anti-Evropejci, iako je i on sam u zadnjih nekoliko sedmica izborne kampanje preuzeo ulogu evropskog pragmatičara.

  • Podrška

Bilo kako bilo, jedna stvar, a to je ta deklarativna podrška za Zapadni Balkan, će i u toj mogućoj novoj koaliciji, biti neki minimalni konsenzus između koalicionih partnera.

Takva deklarativna podrška u momentu kada se politika proširenja nalazi parkirana u nekoj slijepoj ulici u Briselu, će se nastaviti, ali ona u suštini ne znači mnogo i ne donosi ništa konkretno.

Ono sto će značiti mnogo više, i što može opteretiti i moguću novu koaliciju, jesu dijametralno suprotni stavovi prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj politici, koju pripadnici Slobodarske stranke i sam Strache direktno podrzavaju, te stav FPÖ prema Kosovu, čiju nezavisnost Strache već odavno otvoreno kritikuje.

  • Birači

Austrija je priznala Kosovo već 2008. godine, a i politika Kurza prema Dodiku je jasno usaglašena s drugim zemljama u EU, tako da su to definitivno teme o kojima će morati biti više govora unutar te moguće koalicije.

Meni se čini da je ova otvorena podrška tvrdoj liniji prema Kosovu i podrška za Dodika od strane Slobodarske stranke više jednokratna i pragmatična politika namijenjena za birače u Austriji koji su srpskog porijekla i da jednostavno kao takva ne predstavlja veoma tvrdu ideološku poziciju Slobodarska stranke.

Dakle, ako Kurz bude insistirao na kontinuitetu prema Balkanu u vanjskoj politici, ne vjerujem da će FPÖ biti spremna da rizikuje veći konflikt unutar koalicije zbog jednog, iz austrijske perspektive, ipak poprilično marginalnog pitanja.

  • Partner

Na kraju, puno veći izazov će biti kako bi u jednoj takvoj koaliciji trebala i morala da izgleda evropska politika, odnosno kako će se Kurz i Strache pozicionirati prema reformskim planovima u Evropi, na tragu Makronovih i Junckerovih ideja.

To je važno i zbog činjenice da će Austrija preuzeti predsjedavanje EU u drugoj polovini 2018. godine.

Ako se Austrija pomjeri malo više ka istoku i ideološki okrene prema nekim zemljama Višegradske grupe te ostane po strani ovih velikih reformskih ideja, reperkusije za Balkan, barem što se tiče austrijske vanjske politike, bi mogle biti negativne, bilo da bi na taj način neke autoritarne politike u našoj regiji dobile podrške, bilo da bi u Briselskoj debati zagovornici proširenja, kojih svakako nema mnogo, izgubili jednog do sada manje-višse pouzdanog partnera.

XS
SM
MD
LG