Dostupni linkovi

Pešmerge u Kobaneu, džihadisti otvaraju novi front


Konvoj pešmergi prolazi kroz Tursku ka granici sa Sirijom
Konvoj pešmergi prolazi kroz Tursku ka granici sa Sirijom

Rojters, AP, priredio Slobodan Kostić

SAD su izvele nove udare na položaje džihadista u Siriji, dok borci iračkih Kurda prvi put učestvuju u borbama protiv Islamske države (ISIL) u Kobaneu, budeći nadu da će njihova pomoć saborcima u tom regionu, uz podršku vazdušnih napada međunarodne koalicije, uspeti da spasu ovaj grad koji je postalo simbol stradanja, od opsade džihadista.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja ima mrežu saradnika na terenu, javlja da na sirijsko-turskoj granici besne borbe uz brojne žrtve na obe strane, dok se intenziviraju napadi iz vazduha na ekstremiste.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova za distrikt Kobanea Idris Nasan rekao je da su irački Kurdi počeli da koriste artiljerijsko oružje sa dugim dometom protiv Islamske države koja je zaposela delove Sirije i Iraka u pokušavajući da prekroji mapu Bliskog Istoka, odmah nakon dolasku u Kobane

„Njihova artiljerija donela je suštinski pomak na terenu, a to je upravo ono što nam je bilo potrebno“, rekao je on za Rojters.

„Uopšte nismo imali teškog naoružanja, tako da smo bili smo prinuđeni da koristimo priručno oružje koje smo sami izrađivali. Ovo je za nas zaista iznimno važno“, dodaje ovaj zvaničnik.

Nasan nije ulazio u detalje o tome da li je ostvaren bilo kakav napredak protiv islamista, niti je to u ovom trenutku moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Dolazak 150 iračkih ratnika, poznatih kao pešmerge, čije ime znači – „oni koji se suočavaju sa smrću“, omogućila je Turska, dozvoljavajući tim trupama da pomognu tamnošnjim Kurdima, koji već četrdeset dana odolevaju napadima na Kobane.

Istovremeno organizacija Al-Nusra front, bliska terorističkoj Al-Kaidi, napala je jedan drugi grad na sirijsko-turskoj granici u provinciji Idilb, pokušavajući da ga preotme od pobunjenika koji uživaju podršku Zapada, što otvara novu opasnost da čitav region upadne u haotični građanski rat.

Nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je Al-Nusra zauzela Deir Sinbel i većinu drugih gradova i sela u oblasti Džabal al-Zavija, dok agencija AP javlja da su u toku žestoke borbe oko graničnog prelaza Bab al Hava.

Provincija Idilb bila je dugo vremena glavno uporište grupa koje imaju podršku Zapada, tako da pojedini stručnjaci smatraju da je ovo najteži poraz koje su one doživele u poslednje vreme na toj teritoriji, mada za sada nema dokaza o saradnji ove džihadističke grupe sa Islamskom državom.

Ipak, pažnja čitavog sveta i dalje je usmerena je na Kobane čija se odbrana pretvorila u ispit efikasnosti vazdušnih udara, ali i izazov za strategiju združenih napada sa kurdskim snagama u odbrani od Islamske države sačinjene od Arapa i stranih plaćenika.

S druge strane vazdušni udari osujetili su brojne pokušaje ISIL-a koji će ostati upamćeni po brutalnom obezglavljivanju talaca i protivnika, da zaposednu Kobane, mada ti napadi nisu učinili mnogo da zaustave njihovo napredovanje u sinitskim oblastima u zapadnim delovima Iraka gde su pogubili na stotine pripadnika lokalnih plemena koja su se opirala njihovim teritorijalnim aspiracijama.

Dok Kurdi zauzimaju neke teritorije na severu Iraka, Islamska država gotovo i da ne nailazi na otpor u Anbar provinciji na zapadu zemlje, gde su džihadisti pogubili više od 300 pripadnika plemena Albu Nimr – uključujući žene i decu čija su tela bačena u bunar – a koji su pokušali da im se suprotstave prethodnih nedelja.

Sistematska ubijanja, za koja svedoci sa lica mesta tvrde da se i dalje nastavljaju, jedna su od najtežih krvoprolića u Iraku od kako su sunitskih militanti zagospodarali ovim teritorijama tokom juna.

Od kako su proglasili kalifat u delovima Sirije i Iraka, džihadisti su izgubili stotine, ako ne i hiljade boraca u sukobima sa drugim sunitskim pobunjenicima, islamskim grupama, snagama lojalnim predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, iračkoj vladi, ili u vazdušnim udarima koje predvodi SAD.

Istovremeno ISIL tvrdi da im se svakog meseca pridružuje na stotine dobrovoljaca, koji omogućavaju da ekstremisti nastave sa agresivnim napadima, dobijajući istovremeno potvrde o lojalnosti od drugih radikalnih islamističkih grupa iz Pakistana, Afrike i nekih arpapskih zemalja.

XS
SM
MD
LG