Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džidić: Pravosuđe u BiH - Politika umjesto profesije


Ulaz u zgradu Tužilaštva i Suda BiH

Denis Džidić, urednik u Balkanskoj istraživačkoj mreži, za “Zašto?” analizira stanje u bh. pravosuđu:

  • Tranzicija

U toku 2016. godine vidjeli imali smo jedan ogroman broj disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija, tužilaca i sudija, ali ono što je možda i više zabrinjavajuće je što je bilo i krivičnih istraga, pa je tako i glavni tužilac Goran Salihović trenutno pod suspenzijom dok se protiv njega vodi jedna krivična istraga zbog velikog broja vrlo ozbiljnih prekršaja.

Svi ti disciplinski, krivični postupci – nedavno smo u kantonu Sarajevo imali hapšenje tužilaca zbog mita, imamo sutkinju koja se nalazi u Hrvatskoj – su do te mjere poljuljali povjerenje građana u pravosuđe, koje je ionako bilo dosta loše, da se mi sada zaista nalazimo u situaciji da nigdje na području BiH ne možete naći kvalitetnu odbranu pravosudnog sistema.

Radi se o trećoj grani vlasti, sudskoj, koja bi u jednoj državi trebala biti najneovisnija i funkcionisati prema najvišim standardima. BiH, koja je tranziciona zemlja, bi se za izgradnju vladavine zakona trebala najviše oslanjati na pravosuđe. Ono sada zaista ne ispunjava te uslove i, jednostavno, tako je malo povjerenje koje ono ima kod građana da oni izbjegavaju pravosuđe kada god mogu.

  • Struje

Danas je izabaran novi predsjednik Suda BiH, Ranko Debevec, koji je sudija tog suda. Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), najvišeg pravosudnog organa i regulacionog tijela pravosuđa, diskusije su trajale satima oko toga da li (predsjednik) treba biti pripadnik bošnjačkog ili srpskog naroda ili pripadnik ostalih.

To nas ponovo dovodi u situaciju da se još više poljulja povjerenje građana zato što oni vide da je to maltene ista diskusija koja se vodi u političkim krugovima, u kantonalnim i entitetskim parlamentima i skupštinama. To je identična priča i to pravosuđe koje bi trebalo da bude najneovisnije, najprofesionalnije, da poštuje ljudska prava i da brani građanina od samovolje vlasti ono u stvari djeluje politički.

Mi smo mjesec dana prije vidjeli u medijima ko su glavni kandidati koji se dovode u vezu sa različitim nekim strujama, to još više dovodi do situacije da građani nemaju nikakvo povjerenje u pravosuđe

To nas dovodi u veliki problem jer suštinska pitanja kao što je procesuiranje ratnih zločina i sučavanje sa prošlošću, zatim procesuiranje korupcije i organizovanog kriminala koji su uvijek posbeno izraženi u tranzicionim zemljama kakva je BiH, sve to u konačnici pada na teret pravosuđa i onda je zabrinjavajuće da se ta grana vlasti ne može izdvojiti od politike.

  • Pomaci

Dvije stvari mogu dovesti do toga da imamo nešto bolju situaciju. Jedna je da koliko god loše bilo to što imamo disciplinske i krivične postupke to može da neki način biti pozitivno zato što, kao prvo, ako se ti postupci provedu kvalitetno do kraja iz pravosuđa će se odstraniti neki kadrovi koji možda nisu trebali da budu u njemu.

Ukoliko te kazne zaista budu adekvatne onda će to služiti i u smislu prevencije unutar pravosuđa da znaju svi da se zaista ne treba igrati sa takvim stvarima i da bilo kakve devijacije u tom smislu mogu ozbiljno koštati.

To se vezuje za drugi stvar koja može biti put naprijed a to je transparentnost.

Problem sa pravosuđem je što je ono jako često, jako zatvoreno. Tek u posljednje vrijeme imamo određene pomake. Ovo je prvi put kada je u pitanju izbor predsjednika suda BiH da je diskusija članova VSTV bila javna.

To je pozitivno, da čujemo u stvari, ko to podržava koga, zbog kojih razloga, da li se, u konačnici, pri izboru predsjednika Suda BiH pričalo o tome kakav plan imaju kandidati i šta je to što će oni uraditi ili ćemo pričati u tim diskusikjama da li je Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

Nažalost, pričali smo o ovom drugom.

XS
SM
MD
LG