Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Islamska zajednica BiH žaliće se Vrhvnom sudu


Džamija Ferhadija nakon rušenja 1993. godine
Pravni zastupnik Islamske zajednice BiH Esad Hrvačić najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu Republike Srpske (RS) posle odluke banjalučkog Okružnog suda da proglasi neosnovanom prvostepenu presudu prema kojoj su RS i Banjaluka bile dužne IZ BiH isplatiti 64,7 miliona konvertibilnih maraka (oko 32,3 miliona evra) zbog rušenja 14 banjalučkih džamija tokom rata u BiH.

Kako prenose banjalučke "Nezavisne novine", Hrvačić je rekao da ne očekuje nikakve novosti kada je u pitanju odluka Vrhovnog suda RS, pa ni, kako je rekao, Suda BiH.

"Pravu odluku po ovom pitanju doneće Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", kazao je Hrvačić "Nezavisnim novinama", dodajući da u slučaju tužbe za rušenje banjalučkih džamija nije bilo zastarivanja jer, kako je naveo, zastarivanje počinje onog trenutka kada se pronađu počinioci krivičnog dela.

"RS ni danas ne zna ko je porušio banjalučke džamije, a kako bi dokazali da ni danas nema zastarivanja slučaja mi ćemo u narednom danima Osnovnom sudu u Banjaluci podneti tužbe za rušenje svih verskih objekata na teritoriji RS", naveo je Hrvačić.

Okružni sud je zahtev IZ BiH za isplatu višemilionske odštete za rušenje banjalučkih džamija 1993. godine ocenio neosnovanim, navodeći da je prvostepena presuda banjalučkog Osnovnog suda zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava. Okružni sud potvrdio je stav Pravobranilaštva RS da je IZ BiH zakasnila s podnošenjem tužbe. Tužba je podneta 27. oktobra 2000. godine.
XS
SM
MD
LG