Dostupni linkovi

Požar u Duvanskom kombinatu


U sinoćnjem požaru u zgradi Duvanskog kombinata u Podgorici, izgorio je dio prostorija računovodstva firme. Dok policija tvrdi da je uzrok požara kvar elektroinstalacija, a dio radnika sumnja da je požar namjerno podmetnut da bi se uništila važna dokumentacija - uprava kompanije ćuti.

Dok je prema rezultatima preliminarne policijske istrage, požar u zgradi Duvanskog kombinata Podgorica izbio zbog kvara na elektroinstalacijama, radnici Duvankomerc-a sumnjaju da je požar podmetnut, da bi se uništila dokumentacija. Predstavnici radnika Duvankomerc-a, koji već nekoliko mjeseci svakodnevno organizuju proteste u krugu fabrike, kažu da su izbijanje požara pratile veoma čudne okolnosti, te da bi podmetanje požara mogla biti reakcija na pisanje štampe o paralelnim računima i sumnjivim transakcijama.

"Stradala je samo prostorija sa dokumentacijom, i ništa drugo", kaže predsjednik sindikata Duvankomerc-a Dejan Bojović, koji podsjeća da je prije svega tri dana objavljeno saopštenje Agencije za zaštitu prava radnika, u kome se kaže da su, dok su radnici primali minimalce, rukovodioci redovno primali visoke naknade. Pozivajući se na zvanične rezultate državnih organa agencija „Rad i pravo“ tvrdi da su članovi menadžmenta u 2008. godini imali redovna neto primanja u iznosu od 190 hiljada eura, od čega su direktor i pet članova rukovodstva primili 126 hiljada.

Predsjednik sindikata Duvankomerc-a Dejan Bojović:

"Navedeno je da su plate bile ogromne u odnosu na radnike koji su primali minimalne plate. Dok su radnici, prodavci primali 150 eura, plata izvršnog direktora Duvanskog kombinata za prošlu godinu, bila je tri hiljade eura mjesečno. Ta razlika je ogromna. Očekivali smo bar neki demanti, ili neku reakciju odgovornih ljudi, međutim, ništa se nije pojavilo u ova dva dana. Treći dan, odnosno, treće noći, došlo je do požara u jednoj od poslovnih zgrada".

Predsjednik borda direktora Duvanskog kombinata Miodrag Vuković nije želio da ovim povodom daje izjave, ali kaže da „o ovom slučaju treba da govore nadležni državni organi i rukovodstvo fabrike“. Izvršnog direktora Duvanskog kombinata Nikolu Vuletića danas nije bilo moguće kontaktirati, jer na telefonske pozive u njegovom kabinetu i centrali preduzeća niko nije odgovarao. U policiji, pored objavljenih rezultata preliminarne istrage da je do požara došlo do kvara na elektroinstalaciji, za sada nema novih informacija.

Podsjetimo. Kada su 25. maja počinjali štrajk, radnici podgoričkog Duvankomerc-a zahtijevali su isplatu zaostalih zarada i ostavku tadašnjeg izvršnog direktora Milorada Vukovića:

"Ja mislim da ima i šest godina kako je počelo... Plate su nam umanjene bez ikakvog razloga sa 170 eura, i počela sam da primam 50 eura. Ta naša agonija trajala je pune tri godine. Poslovanje je jako otežano. Nemamo cigareta, roba po kioscima je jako stara. Vjerovatno rad našeg direktora nije donio dobre rezultate. Upravo zbog toga, mene i moje koleginice ne interesuje ko je on i kako se zove, nego samo njegov rad koji nije zadovoljavajući".

Vuković je u međuvremenu podnio ostavku, ali sindikat je tražio i utvrđivanje odgovornosti za loše stanje u kompaniji, preispitivanje zakonitosti podjele imovine preduzeća i preispitivanje rada postojeće blagajne. Nakon sinoćnjeg požara, predsjednik sindikata Duvanskog kombinata Nebojša Stanković je rekao da nije stradalo ništa bitno zbog čega bi se sumnjalo da je požar izazvan namjerno, a za razliku od njega, predsjednik sindikata Duvankomerc-a Dejan Božović kaže da postoji mogućnost da je požar podmetnut:

"Ne znam da li je sva dokumentacija uništena, jer pretpostavljam da postoje drugi primjerci te dokumentacije, jer nije sve na jednom mjestu. Moguće je sumnjati da je požar namjerno izazvan".
XS
SM
MD
LG