Dostupni linkovi

Dubrovačke stranke protiv volje građana


Prosvjed zbog gradnje Golf parka na Srđu, Dubrovnik, siječanj 2013.
Iako će u sljedeća dva mjeseca hrvatski građani dva puta izići na birališta - po prvi puta 14. travnja birajući 12 zastupnika u Europski parlament, a potom 19. svibnja za lokalne izbore – dubrovački lokalni političari žele da se referendum o kontrotroverznom projektu „Golf Parka Dubrovnik“ održi u trećem terminu - 28. travnja. To je udarac u leđa nevladinim udrugama, jer referendum može biti uspješan i obavezujući samo ako na njega iziđe 50 posto svih upisanih birača.

Iako su predstavnici inicijative „Srđ je naš“ od početka inzistirali da se referendum o betonizaciji i apartmanizaciji brda Srđ iznad Dubrovnika pod krinkom izgradnje golf-terena održi kada i lokalni izbori, dakle 19. svibnja, kako bi i na jednom i na drugom odlučivanju sudjelovalo što više ljudi, čini se da takva opcija ne odgovara lokalnim dubrovačkim političarima.

„U suglasju sa predsjednicima klubova vijećnika, dogovorili smo da Gradskom vijeću ponudimo datum 28. travnja kao datum kada bi se održao referendum. Smatrali smo da je to optimalan datum i sukladan roku da se referendum mora održati u roku od 20 do 40 dana od donošenja odluke o njegovom održavanju“, kaže predsjednica dubrovačkog Gradskog vijeća Olga Muratti iz Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Podsjetimo, kontroverzni izraelski investitor Aaron Frenkel želi na brdu Srđ iznad Dubrovnika izgraditi „Golf Park Dubrovnik“, gdje bi se na 330 hektara izgradilo 2 profesionalna golf-terena, ali i 240 vila, 400 apartmana i dva hotela.

„Po sadašnjem zakonu o prostornom uređenju i izgradnji nije dopušteno stanovanje u sportsko-rekreacijskim zonama“, podsjeća jedan od frontmena inicijative „Srđ je naš“ Đuro Capor, naglašavajući po tko zna koji put da ovo nije golf, dakle sportsko-rekreacijski projekt nego obični nekretninski projekt.

Đuro Capor
Đuro Capor
„Dakle - točno ono što je izjavio bivši ministar turizma prije nego što je postao - bivši! Niti pet posto investicije ne odnosi se na golf, a preostali glomazni dio investicije odnosi se na izgradnju i prodaju vila i apartmana tamo gdje one ne bi smjele biti – dakle u sportsko-rekreacijskom području namijenjenom građanima. Ostanak tih vila i apartmana u prostornom planu može se objasniti jedino zaostatkom iz onog zloglasnog Sanaderovog Zakona o golf-terenima, koji je u međuvremenu ukinut“, tvrdi Capor.

Bacanje prašine u oči

Međutim, očito je da lokalni političari ne žele da se datum održavanja referenduma poklopi ni sa lokalnim, ni sa europskim izborima.

Nevladina ekološka udruga „Zelena akcija“ od početka se protivi ovom projektu, a njihov pravnik Enes Čerimagić, inače Dubrovčanin, kaže za naš radio kako je to samo kontinuitet maćehinskog odnosa dubrovačkih stranaka prema željama građana, podsjećajući da je sam gradonačelnik mogao predložiti referendum, ili da je to mogla zatražiti trećina gradskih vijećnika, ali – nisu!

„Ne bih htio biti pesimističan, ali čini se kao da su se političke stranke u gradu ujedinile u želji da ne provode volju građana, i to je – na žalost - zajednički nazivnih svih političkih opcija u Gradskom vijeću Dubrovnika. To je za svaku osudu, a nadam se da će ta osuda doći i kroz veliku izlaznost na referendumu i da će građani odlučiti po svojoj savjesti, kakva god ta odluka bila“, kaže Čerimagić.

Na istu temu, ali iz druge perspektive za naš radio govori doktorica Saša Poljanec Borić, koja je već ranije bila upozorila da je studija o utjecaju projekta na lokalnu ekonomiju, što su je investitori izradili, obično bacanje prašine u oči, a ne cost-benefit analiza kakvu svaki projekt „težak“ 8 i po milijardi kuna (1,2 milijarde eura) po zakonu mora imati.

„Posebno održavanje referenduma izvan svih izlazaka na birališta koja se u ovim mjesecima planiraju ovi je javnosektorski trošak, i država koja radikalno štedi na znanosti i na medicinskim sestrama ne bi trebala stvarati novi javnosektorski trošak za proceduru koja je propisana u samim temeljima demokracije. To je iz moje perspektive malo rastrošno!“, ocjenjuje doktorica Borić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG