Dostupni linkovi

Berze u panici zbog dugova Dubaija


Jedan od projekata kompanije koje je objavila da ne može vraćati kredite
Jedan od projekata kompanije koje je objavila da ne može vraćati kredite
Dionice na berzama širom svijeta su u padu usljed zabrinutosti zbog problema sa dugovanjima kompanija iz Dubaija, koje su u proteklim godinama gradile poznate otoke u obliku palmi i planirale gradnju gradova od Pakistana do Afrike.

Tržišta se nalaze u panici nakon što je najveća "pogonska mašina" razvoja emirata zatražila od kreditera dodatno vrijeme za otplatu ogromnih dugovanja.

Dubai, koji je u protekloj deceniji izašao na svjetsku scenu kao meka za turizam i trgovinu, u srijedu je rekao kako će od kreditora dvije najveće državne kompanije, Dubai Worlda i Nakheela, zatražiti zaustavljanje potraživanja vrijednih milijarde dolara, što je prvi korak u restrukturiranju privrede koja izgleda sve lošije.

Kompanije su glavni investitori u nekoliko spektakularnih građevinskih projekata u Dubaiju i njihov vlasnik je Vlada Dubaija, čiji se ukupan spoljni dug procjenjuje na gotovo 60 milijardi dolara.

Agencija za procijenu kreditne sposobnosti "Standard and Poor" saopštila je da će revidirati naniže rejtinge nekoliko finansijskih kompanija koje su povezane sa vladom Dubaija.

Analitičari očekuju kako će u pomoć svom susjedu ponovno uskočiti naftom bogati Abu Dabi, također dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji ima većinu zaliha nafte u toj zemlji.

LUKE SPASA

Dubai će vrlo vjerojatno morati odustati od svog ekonomskog modela koji se oslanjao na veliko širenje tržišta nekretnina i priljev stranog novca.

Problemi s dugovima Dubaija su zaostatak pucanja balona nekretnina koji je implodirao nakon izbijanja financijske krize i zaustavio planove emirata da postane ključni centar za sve aspekte financijskog poslovanja u regiji.

Zaostatak u isplaćivanju duga i globalni financijski sustav još uvijek izmučen posljedicama propasti banaka u Europi i SAD-u ponovno je potpirio strah od svježeg vala tržišnog previranja.

Analitičari upozoravaju da bi priče slične onoj u Dubaiju mogle početi mučiti cijelu Aziju.

Dubai je pokušao smiriti strasti najavom kako profitabilni DP World, koji upravlja s 49 luka diljem svijeta, neće biti dio restrukturiranja gospodarstva.

DP World, koji je dosad izdao 3,25 milijarde dolara u obveznicama, je u većinskom vlasništvu Dubai Worlda.
XS
SM
MD
LG