Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obaveze prema MMF nemaju alternativu


Diana Dragutinović
Program Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom nema alternativu i mora biti nastavljen, ne samo zbog kredita i drugih međunarodnih finansijskih institucija, već i zbog komercijalnih kredita i stanja na finansijskom i deviznom tržištu, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ona je dodala da, imajući u vidu strukturu budžeta, Srbija ne može da ima mnogo niske poreske stope, kao i da poreski sistem treba menjati i učiniti ga pravičnim.

Ministarka finansija smatra da zbog strukture budžeta, u kome se 35 odsto bruto društvenog proizvoda izdvaja za investicije, zdravstvo i školstvo, a 65 odsto za ostale rashode države, nije moguće da Srbija ima niske kamatne stope.

"Kad sve to saberete, nešto na šta smo mi navikli, a imamo demografsku strukturu, obrazovanje, zdravstvo i javne investicije, to je već preko 35 odsto društvenog proizvoda. Sve ostalo je u onoj razlici. Dakle, ja ne mislim da Srbija može da ima mnogo niske poreske stope", objasnila je Dragutinovićeva.

Optimistične procene o boljitku i državne kase i građana stižu od ministra ekonomije Mlađana Dinkića koji kaže da se krizi u Srbiji nazire kraj. "Mislim da je kriza na zalasku, naravno još nije prošla, još će tu puno morati da se radi, ali ulazimo u sledeću godinu sa daleko više optimizma nego što smo ušli u ovu i posvetićemo značajnu pažnju onima koji su mali, međutim kreiraju mnogo radnih mesta", najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Prema najavama ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, državna uprava već bi u januaru mogla biti manja za dve hiljade zaposlenih. Marković je za dnevni list "Politika" najavio da to treba da omogući Zakon o državnim službenicima koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da bude za nekoliko dana.


Vlada i dalje o štednji, ali je praksa dematuje

Konačan broj radnika u državnoj administraciji, koji će u okviru reforme javnog sektora ostati bez posla, još međutim nije poznat. A podestimo, ministar Mlađan Dinkić najavio je oštre novčane kazne ukoliko svaki resor na vreme ne napravi presek i predlog za smanjenjem broja zaposlenih.

I dok Vlada najavljuje otpuštanja u javnom sektoru, njeni ministri nisu odlučili da štede, bar kada je reč o upotrebi službenih vozila i utrošku benzina za službena putovanja.

Kako javlja dopisnica RSE iz Užica Novka Ilić u utorak su u tom gradu boravila tri ministra Vlade Srbije i više državnih službenika. Svako je na odredište stigao zasebnim vozilima i pratnjom, a novinari su primetili veliki broj vozila Vlade Srbije.

U Užicu su boravili u istom danu ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i nekoliko direktora državnih direkcija – svi iz, upravo Dinkićeve, G17 plus. U isto vreme u istom gradu našao se i ministar za energetiku i rudarstvo Petar Škundrić.

Na konkretno pitanje, zašto Vlada ne pokuša da štedi i tako što bi troje ministara moglo u isti grad da doputuje jednim vozilom, ministarka Kalanović je odgovorila da je bolje da “deset automobila dođe u Užice, nego da 20 osoba obija pragove po Beogradu tražeći rešenja od šaltera do šaltera”.

“Jesam za svaku vrstu štednje, ali mislim da ne smemo da sa prljavom vodom izbacimo dete”, kaže Kalanović. Povodom najave predsednika njene stranke Mlađana Dinkića da će ministri plaćati kazne ukoliko ne pripreme predlog za smanjenje broja kadrova, Kalanovićeva, govoreći o svom ministarstvu, naprotiv tvrdi da će se broj zaposlenih u njenom resoru povećati.

“Mi u Beogradu imamo 22 stalno zaposlena. Novo smo ministarstvo i planiramo da nas ima 55. Još jednom ćemo detaljno pogledati sistematizaciju. Obećavam da Ministarstvo za nacionalni investicioni plan, koje troši između 200 i 500 miliona evra godišnje i upravlja projektima sa tim budžetom, neće imati više od 50 ljudi.”
XS
SM
MD
LG