Dostupni linkovi

Dr Muris Hodžić: Doktore, spašavajmo bolnicu


Pacijenti u Vojnoj bolnici za vrijeme rata, fotografija iz lične arhive dr. Bakira Nakaša

Doktor Muris Hodžić skoro tri desetljeća živi i radi u Švicarskoj. Iz BiH je otišao 1988.godine, nije bio u domovini tokom rata, ali je, kada su u Švicarsku počele stizati izbjeglice, posebno logoraši, svoju specijalizaciju iz fizijatrije zamijenio je psihijatrijom.

Muris se javio Radiju Slobodna Evropa, ponukan pričom o mogućem iseljavanju nekadašnje Vojne bolnice. Evo njegove reakcije.

„Devedesetih godina prošloga stoljeća angažovale su me švicarske vlasti da, kao doktor i prevodilac, radim u prihvatnim centrima za izbjeglice iz Bosne. Logoraše. Mnogo ih je, bole ih leđa, vrat, glava...

Vremenom shvatim da ih više boli duša, nego kosti, pa specijaliziram psihijatriju, da im mogu pomoći. Poslije sam otvori privatnu praksu u Bazelu, u koju mi i dalje dolaze Bosanci, Hrvati, Srbi, migranti,...Dolaze mi i pričaju o ratnim sudbinama. Sve su te priče slične, i svi oni, kad krenu pričati o ratu, ne znaju stati.

Jedan moj Akif mi je tako pričao kako mu je doktor Edo Jaganjac spasio život u Vojnoj bolnici. Kaže mi: "Samo da ti znaš doktore moj kako su oni u Vojnoj radili".

Mato mi je ispričao kako su njega u Vojnoj bolnici za vrijeme rata operisali i kako, ako mogu, pozdravim te doktore tamo. Prisjeća se i jedne plave medicinske sestre, koja je tako dobra u svom poslu bila da „šta ti ona kaže, kao da ti je doktor rekao“.

A Dragan mi je, pak, pričao kako su mu spasili majku.

Neki dan mi dođe Akif, nenajavljen. Ljutit pita: „Šta je ono doktore, hoće da nam zatvore Vojnu bolnicu?“. Dževad, prvoborac bosanske Armije iz okolice Tuzle, u čekaonici čuje šta Akif priča, pa uskače da je na Slobodnoj Evropi čuo doktora Jaganjca kako brani bolnicu, pa bi i on htio nešto uraditi. "Samo da ima narod gdje da se liječi!“.

Ode Dževad, dođe Fatima, pita me jesam li čuo da nam hoće zatvoriti Vojnu bolnicu u Sarajevu? Pita me sjećam li se kad sam za njenu mamu zvao doktora Đogu, najboljeg doktora na svijetu, i kako je on spasio mamu. Kaže mi da i ja moram nešto uraditi. Pitam je – šta?

A ona meni uzvraća pitanjem: slušam li Slobodnu Evropu i kaže da i ja moram nešto za njih napisati da se spriječi zatvaranje Vojne bolnice.

I evo me, mislim šta da napišem kratko. Sjedim i smislih. Osim Slobodnoj Evropi, poslaću ovo pismo svim mojim poznanicima, kolegicama i kolegama diljem cijelog svijeta. Da bih mojim pacijentima mogao reći: eto, uradio sam nešto i ja za Vojnu bolnicu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG