Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dom lordova: Moramo sačuvati Zapadni Balkan


Dom lordova na sjednici 17. februara 2017

Dom lordova, ili gornji dom britanskog Parlamenta, objavio je izvještaj o regionu pod naslovom ‘Velika Britanija i budućnost Zapadnog Balkana’ u kome upozorava da napredak ka punoj demokratiji i posvećenosti vladavini prava u regionu ili stagnira ili nazaduje dok britanski uticaj u regionu slabi, što je bila tema na 'Zašto?'.

Donosimo vam najzanimljivije dijelove iz sažetka o stanju na Zapadnom Balkanu i britanskoj politici o regionu iz izvještaja koji ima više od 100 stranica:

Dok su mnogi od susjeda napredovali, politička nestabilnost, među-etničke tenzije i rivalski uticaji su usporili napredak ka regionalnom pomirenju i većoj harmoniji sa ostatkom Evrope.

Region trpi zbog autoritarnog načina vladanja, slabih demokratskih institucija i ozbijnih izazova od strane organizovanog kriminala i korupcije. Ovu situaciju pojačava neizvjesnost oko evropske integracije, odljeva mladih i obrazovanih ljudi i porasta ekstremizma i anti-demokratskog nacionalizma.

.....

(P)ostoji ozbiljna zabrinutost da je napredak koji je postignut po pitanju dobrog upravljaja i vladavine prava u opasnosti jer se zemlje regiona okreću autoritarnom vodstvu, nacionalitičkoj politici i državnoj kontroli. Ovo je pojačano navodnom rezerviranošću dijela međunarodne zajednice da se suprotstavi ovakvim tendencijama, kao i endemičnom organizovanom kriminalu i korupciji u regionu.

Stabilnost u regionu također podriva uticaj trećih zemalja. Postoji ozbiljna zabrinutost da je uloga Rusije jednostavno ona ‘rušitelja’, čija je namjera narušiti blisku integraciju sa Zapadom.

Kina ulaže u region, što je od nekih dočekano sa dobrodošlicom kao vitalan izbor finansiranja za infrastrukturu i industriju... Druge zemlje, kao što su Turska, Sadijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju svoje interese, što bi potencijalno moglo narušiti krhke odnose između država i zajednica u regionu.

...

Postoji strahovanje da bi nakon ‘Brexita’ Zapadni Balkan bio nisko na listi britanskih inostranih prioriteta. Vladine izjave do sada su ponavljale podršku za nastavak angažmana u regionu.

Ipak, ovu namjeru moraju pratiti konkretne akcije nakon što velika Britanija napusti Evropsku uniju. Zbog toga pozdravljamo odluku Vlade Velike Britanije da ugosti Samit Zapadnog Balkana za 2018. (u julu).

...

Ugled Velike Britanije u regionu zbog zbog diplomatskog, sigurnosnog i uticaja po pitanju ‘meke moći’ ostaje i dalje visok.

Pozivamo Vladu da iskoristi Samit Zapadnog Balkana da iznese detaljan doprinos, za značajan naredni period, koji je Velika Britanije spremna da pruži, zajedno sa Evropskom unijom, kako bi podržala stabilnost, demokratiju, vladavinu prava i prosperitet na Zapadnom Balkanu.

Ova incijativa, koja dolazi u važnom momentu za pregovore o Brexitu, pokazala bi da Vlada neće napustiti Evropu kada napusti Evropsku uniju.

Ukratko, britanski angažman u regionu se mora nastaviti, i zbog našeg nacionalnog interesa i kao dio neprekidne opredijeljenosti za evropsku sigurnost i blisku saradnju sa drugim zemljama EU.

Mi moramo podržati promociju slobode medija i izražavanja, borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i korupcije, kontrolisati migraciju kroz i iz regiona, stvoriti povoljnu poslovnu klimu koja bi omogućila privatnom sektoru da raste i koja bi ohrabrila strane kompanije da investiraju, kao i da učvrstimo demokratske institucije.

XS
SM
MD
LG