Dostupni linkovi

Dodikov zahtjev o Hilu ocjenjen kao predizborna taktika


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dobilo je pismo Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u kojem traži da se otpravnik poslova Američke ambasade u BiH Nikolas Hil proglasi personom non grata.

Ovo je za naš radio potvrdio predsjedavajući te državne institucije Bakir Izetbegović. O tome, kako kaže, nema govora.

Na naše pitanje vjeruje li da će član bh. Predsjedništva Nebojša Radmanović, čiji je Dodik stranački šef, sazvati sjednicu o tome, Izetbegović odgovara:

„Ja mislim da neće - jer da je Milorad Dodik odbrojao do 10, ne bi ni on ovo uradio. Mislim da je gospodin Radmanović tu odmjereniji i da je svjesniji u ovakvoj situaciji i da će se ponašati odgovornije i da neće insistirati na tome. Uostalom, ako bude insistirao, dobiće odgovor od druga dva člana Predsjedništva.“

Izetbegović: Dodik posljednji ima pravo žaliti se na bahatost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za RSE navodi kako je to što Dodik radi licemjerno i "reakcija u funkciji ponovnog Dodikovog srbovanja, uzburkavanja strasti pred izbore, prikupljanja nekih političkih poena".

"Uostalom, mislim da je Milorad Dodik posljednji koji ima pravo žaliti se na nečiju bahatost, na aroganciju, na izlaske iz nekih okvira civiliziranog dijaloga – jer dug je niz njegovih ispada, njegovih gafova, ako bismo ih sad počeli nabrajati, koje je imao u posljednjim godinama, uvreda u odnosu na ostale političke aktere u BiH, pa i na strance - tako da mislim da zaista bi trebalo prvo, što kažu, počistiti u svom dvorištu, pripaziti šta on izgovara", kaže Izetbegović. Razgovor u cjelosti.

Izetbegović je kategoričan u ocjeni kako je Dodikovo pismo u svrhu predizborne kampanje, ali i podsjeća da je upravo američka administracija ta koja je prvog čovjeka Republike Srpske afirmisala kada je bio nepoznanica na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni:

„Svi znamo da posjeduju vile na Dedinju, svi znamo da se krediti daju sinovima i prijateljima, svi znamo da nema efikasne borbe protiv korupcije, svi znamo kakvo je ekonomsko stanje, beznađe u RS-u. Ne može biti krivo ogledalo što šalje takvu sliku“, kaže Izetbegović.

Dodik kao razlog da se Hil proglasi nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini navodi njegovo predavanje na tuzlanskom Univerzitetu, u kojem je otpravnik poslova Američke ambasade u BiH govorio o korupciji u zemlji kao jednom od najvećih problema. Iako nijednom riječju nije pomenuo niti jednog bh. političara, Dodik mu je poručio:

„To je jedan patološki lažov, smutljivac koji 20 godina ovuda smućuje javnost, piše lažne izvještaje svojoj centrali i bitno je doprinio tome da ovdje dođe do eskalacije sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. I mrtav Milošević smeta i boji se njega. Milošević koji ničim nije osuđen, samo je optužen od strane nekih.“

Sam svoj PR

Upravo ovakve izjave su svojstvene predsjedniku Republike Srpske već godinama. No najveći dio ovdašnje javnosti ocjenjuje kako se radi o predizbornoj kampanji, a o cijelom slučaju, Mladen Ivanić, bivši bosanskohercegovački šef diplomatije, kaže:

„Jako je teško komentarisati odnose gospodina Dodika i Amerikanaca jer je svojevremno to bila ogromna ljubav, pa je Dodik naviknut da ga svi paze, pa tako i Amerikanci. Oni su ga svojevremno i doveli na vlast, a sada bilo kakva kritika, pa i opravdana, očito je ova kritika bila opravdana, kod njega budi nezadovoljstvo. Mislim da tu nema apsolutno ničega, tim prije što je komentar gospodina Hila bio poptuno benigan i samo je Dodik sam sebe u tome pronašao, a za posljedice takvog pronalaženja sam je kriv.“

Ambasada SAD: Dodikove izjave i ne zavrijeđuju odgovor

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u kratkoj reakciji na vrijeđanja otpravnika poslova Nicholasa Hilla, koje je izrekao premijer RS Milorad Dodik, poručio kako Dodikova izjava zapravo ne zavrijeđuje odgovor. Reakcija u cjelosti

„Taj neuobičajeni dijalog između otpravnika Američke ambasade Hila i predsjednika RS-a Milorada Dodika je, prije svega, u funkciji izbora, tako da je to Dodik prihvatio kao još jednu mogućnost da prikaže kako je ona zaštitnik srpskih nacionalnih interesa od mrskog neprijatelja sa Zapada koga personifikuju Sjedinjene Američke Države i ovo mu je idealna prilika da se dokazuje i pokazuje kao zaštitnik, koji ne preza čak ni jednoj velikoj Americi...“, konstatuje Dragan Čavić, bivši predsjednik RS-a.

Dodikovo pismo nije jedino po čemu će ostati upamćen ove sedmice. Zbog navodnih izjava turskog premijera tražio je i dobio sastanak sa srbijanskim predsjednikom Vlade. Mnogi ovakve poteze dovode u vezu sa vještačkim dizanjem tenzija.

„On je bukvalno tu sam svoj PR i sam svoj zabavljač, i ništa više od toga. Naravno, sve u svrhu predizborne kampanje. Međutim, primjetno je da ostatak ekipe SNSD-a i njihovih satelita ćute, ne zato što su nekreativni ili kreativni nego zato što nemaju bogzna šta da kažu“, ocjenjuje Dragan Bursać, novinar portala Buka.

„Na puno načina, a ne samo na ovom primjeru Milorad Dodik pokazuje svoju nervozu i ona je sasvim sigurno povezana sa izbornom kampanjom i narednim izborima. Tako je i ovaj slučaj, ustvari, u službi njegove izborne kampanje. Naravno, to je politički nonsens, diplomatski također nonesens, i vjerovatno će se završiti onako kako bi i normalno bilo očekivati“, smatra Mehmed Halilović, dugogodišnji novinar i bivši ombudsmen za medije.

Iako je do izbora u Bosni i Hercegovini ostalo više od dva mjeseca, predizborna kampanja je uveliko počela.

Sudeći po ovome što se do sada može vidjeti, nacionalni interesi se za sada ne stavljaju u prvi plan, niti su neprijatelji „drugi i drugačiji“, već međunarodne diplomate. Istovremeno, brojni bosanskohercegovački problemi i dalje se guraju pod tepih.

XS
SM
MD
LG