Dostupni linkovi

SDP, SDA i Stranka za BiH odbile Dodikov poziv


Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Većina stranaka iz Federacije BiH najavila je da se neće odazvati pozivu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da na zajedničkom sastanku stranaka koje participiraju u Parlamentu BiH pokušaju riješiti sporna politička pitanja, pa i razgovarati o ustavnim promjenama u BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da se neće odazvati pozivu, jer smatra da Dodik "time želi samo da odgodi ozbiljne razgovore".

On je rekao da sa Dodikom ne želi razgovarati ukoliko nisu prisutni lideri svih stranaka na vlasti, a kada je je riječ o ustavnim reformama, i važne opozicione stranke, prenose Nezavisne novine.

Stranka za BiH isključila je mogućnost da će se odazvati pozivu. Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića (lidera Stranke za BiH), rekao je da članovi ekspertskog tima SAD i EU ostaju u BiH barem idućih mjesec dana, te da već imaju pozive za nastavak razgovora s njima.

"S obzirom na te činjenice, ne vidim produktivnost u miniranju tog procesa i otvaranju nekih paralelnih procesa", rekao je Arnaut.

Sekretar za informisanje SDP-a Damir Mašić rekao je da u ovoj stranci ne vide razlog zašto bi Dodik zvao SDP, navodeći da je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija u Butmiru rekao da se neće odazvati ni na jedan poziv lidera iz BiH, već samo na razgovore koje organizuju SAD i EU.

Čović bi došao na sastanak


Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da će se ta partija odazvati na svaki kvalitetno organizovan sastanak koji nudi rješenje otvorenih pitanja evroatlantskih integracija.

"Mi imamo stav da svakako treba razgovarati sa legitimnim predstavnicima kako bi bila postignuta rješenja i stabilizovane političke prilike", rekao je Relota.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić istakao je da će se odazvati na svaki sastanak na kojem se razgovara o poziciji RS i stvaranju uslova za bolji život građana.

On je izrazio očekivanje da će organizator sastanka uz poziv dostaviti teze o kojim želi da se razgovara, a ako se poziva "onako", na prazan papir, biće teško postići nešto.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da treba podržati ovu inicijativu i da je jako dobro da domaći politički akteri razgovaraju bez stranog posredovanja.

"Ovo je zemlja u kojoj mi živimo i postoji sfera zajedničkih interesa u vezi kojih treba pronalaziti rješenja", naglasio je Đokić.

SDS nije ni pozvan


Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da ta stranka još nije dobila zvaničan poziv, navodeći da će se odazvati samo ako se budu rješavala ključna pitanja za BiH, poput vizne liberalizacije i ulaska u UN.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da nije dobio bilo kakav poziv.

Milorad Dodik uputio je poziv svim strankama koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH za sastanak u Banjaluci koji bi trebalo da bude održan u petak, 30. oktobra.

Dodik je u pozivu naveo da je, bez obzira na razlike koje političke partije u BiH imaju o mnogim pitanjima, jedini način da se one prevaziđu razgovor i dogovor.

Nagoviješteno je da bi se razgovaralo i o "modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene", te o ključnim spornim političkim pitajima - radu Savjeta ministara, ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima, popunjavanju upražnjenih mjesta u institucijama BiH, izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsmanu RS, pripremama za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

Pogledajte komentare (20)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG