Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podnesena krivična prijava protiv Dodika


Milorad Dodik

Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA, podnijela je krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika i nekoliko ministara i osoba iz RS-a jer su nanijeli štetu budžetima BiH i RS u iznosu od 145 miliona maraka. Dodik je izjavio da ga proganjaju "sektaši" u policiji i državnom tužilaštvu.

Direktor Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Mirko Lujić izjavio je da je danas obaviješten o podnošenju izvještaja Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica.

"U utorak, po isteku radnog vremena, neko od službenika Kriminalističko-istražnog odjeljenja podnio je Tužilaštvu BiH izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv veće grupe lica, dakle nije njih 11, već više. Izvještaj je potpisao pomoćnik direktora Dragan Lukač. Menadžment SIPA-e i ja danas smo oko 15 i 30 sati obaviješteni o podnošenju izvještaja", rekao je Lujić u telefonskoj izjavi za Radio- televiziju RS (RTRS).

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da se u priči o krivičnoj prijavi protiv njega radi o zloupotrebama nekih sektaških grupa u BiH.

"Sve informacije koje sam imao do sada govore o tome da nijedna zvanična komunikacija nije obavljena. SIPA nema veze s tim. Koliko razumijem direktora SIPA-e on nije upoznat s tim, što znači da su promašene zakonske procedure", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, komentarišući nezvanične informacije da je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv njega, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a u od 145 miliona KM.

Dodik je dodao da je "zaobiđen i glavni tužilac BiH".

"To znači da se radi o jednoj sektaškoj grupi, koju sam ja najavljivao prije nekoliko mjeseci", dodao je Dodik.

On ističe da "vjerovatno u pripremi novog visokog predstavnika za BiH, čijem dolasku se protiv Vlada RS-a , sada se po starom principu Pedija Ešdauna podigla, navodno, neka prijava, a da bi se onda tvrdilo da se zbog toga ne može obavljati neka funkcija".

Time bi se, kaže dalje Dodik, napravila priča o njegovoj smjeni, kao što je bio slučaj s Mirkom Šarovićem.

Radi podjećanja, pojedini mediji u RS-u javili su danas da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv premijera Milorada Dodika, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a od 145 miliona KM.

Kako saznaje agencija Beta u Tužilaštvu BiH, SIPA je provela istragu u vezi sa određenim građevinskim projektima u RS i utvrdila da su Vlada i određene institucije ovog entiteta BiH počinile nezakonite radnje u realizaciji tih projekata.

U krivičnoj prijavi, dostavljenoj Tužilaštvu, navodi se da je "učinjeno više krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, kao i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja", čime su budžeti RS i BiH oštećeni za 145 miliona KM.

Prema saznanjima Televizije Federacije BiH (FTV), krivična prijava se odnosi na enormna sredstva nezakonito uložena u izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška, izgradnju zgrade Vlade, te druge građevinske i privatizacijske projekte.

Inače, SIPA je prošle godine izuzela iz Vlade RS-a dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju njene nove zgrade. Prethodno je Vlada RS-a odbijala da dostavi traženu dokumentaciju bez naloga Tužilaštva, te dala i instrukcije Poreskoj upravi RS-a i drugim institucijama tog bh. entiteta da SIPA-i i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering, Laktaši i d.o.o Integra inženjering, Banja Luka, a takođe su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

FTV u Magazinu 60 minuta već duže objavljuje priloge u kojim tvrdi da je Dodik počinio brojne malverzacije na štetu građana RS. Zbog tih priloga Dodik i FTV su već duže u svojevrsnom medijskom ratu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG