Dostupni linkovi

Vlasnik "dm"-a poklanja svoje bogatstvo


Werner Goetz
Jedan od najuspješnijih njemačkih poduzetnika Goetz Werner (66), vlasnik poznatog lanca “dm”, beskompromisno je svoj imperij vrijedan milijune eura dao u dobrotvorne fondove.

Počeo je prije 37 godina otvarajući svoju prvu “dm” prodavnicu, a danas posjeduje lanac od 2200 filijala, 34000 zaposlenih i profit od sedam milijardi franaka.

Njegov imperij vrijedi milijune od kojih njegovo sedmero djece neće vidjeti ništa.

“Djeca imaju pravo na jedan dobar start u životu ali ne i pravo da roditelji obezbijede ugodan život njima i njinovim nasljednicima”, izjavio je Goetz Werner za jedne frankfurtske novine, te dodao “moja djeca ne pate zbog toga, nego će biti motivirani da se sami dokažu kroz život.”

Tipično za Wernera, kažu oni što ga poznaju. Već godinama se zalaže za ideju da svaki građanin dobija od države osnovu u iznosu od 1000 eura mjesečno, bez obzira da li radi ili ne. Njegovo utopijsko društvo je izazvalo kontroverzne diskusije, čak i u Švicarskoj.

Nedavno su američki milijarderi Warren Buffet i Bill Gates i njemačkim "kolegama" uputili poziv da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama.
XS
SM
MD
LG