Dostupni linkovi

Ne tražimo protekciju, samo objektivnost


Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Spremni da uradimo sve što je potrebno da bi ocjena Evropske komisije o kandidaturi Crne Gore bila pozitivna, kaže ministarka za evropske integracije Gordana Đurović u razgovoru za Portal Analitika.

Komentarišući izjavu novog komesara Evropske komisije za proširenje Štefana Filea da će Evropska komisija pripremiti „objektivno i strogo mišljenje“ o kandidaturi Crne Gore i Albanije za članstvo, ministarka Đurović je istakla da Crna Gora od EU očekuje jedino objektivnost.

"Izjava novog komesara je na na nivou principa i ne očekujemo ništa drugo nego objektivnost. Objektivnost nam je sasvim dovoljna, ne tražimo nikavu protekciju”, kazala je Đurović.

Đurović naglašava da je Crna Gora spremna da uradi ono što je neophodno za pozitivno mišljenje Evropske unije, "jer smo duboko ubijeđeni da je Crna Gora spremna za narednu evropsku stepenicu", dodajući da nema „ništa sakriveno” sa crnogorske strane.

Govoreći o aktuelnom procesu odgovaranja na Upitnik Evropske Komisije, Đurović je kazala da očekuje još novih pitanja od strane direktorata Evropske komisije u zavisnosti od dinamike iščitavanja odgovora. Ona je najavila dolazak misije EU radi konsultacija iz oblasti političkih kriterijuma i ljudskih prava.

"Moguće je da i prije toga budu dostavljena neka druga pitanja. Nemamo jasnih informacija o tome da li je nešto spremno od novih pitanja. Ipak, nova pitanja se mogu očekivati svaki dan, kako koji Direktorat bude ažuran u iščitavanju odgovora,"
rekla je Đurović za Portal Analitika.

Evropska Komisija je do sada dostavila 21 dopunsko pitanje o stanju u državi na koje je Vlada obavezna da odgovori do početka februara, a na osnovu odgovora, Evropska komisija treba da pripremi mišljenje o pripremljenosti Crne Gore za evropske integracije.
XS
SM
MD
LG