Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović za bliskije odnose sa Srbijom


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za list Politika, izjavio je da odnosi Srbije i Crne Gore ne smeju dugo ostati pod "kosovskom senkom", već da te dve zemlje moraju graditi intenzivnije kontakte i odnos poverenja.

On za ovaj list navodi da različiti stavovi o Kosovu opterećuju odnose dve zemlje, ali i napominje da je epilog kosovskog pitanja odavno bio izvestan.

"Ako ne od ranije, a onda za elementarno politički i pravno upućene, od 1999. godine i Rezolucije 1244 SB UN. I da je sve to posledica nedovoljno promišljene državno-političke strategije Srbije u dugom periodu koji je prethodio demokratskim procesima s početka ovog milenijuma", rekao je Đukanović.

Na pitanje da li su tačno da će Crna Gora i Kosovo razmeniti ambasadore, crnogorski predsednik je odgovorio da je, kada se neka zemlja prizna, uspostavljanje diplomatskih odnosa sledeći logičan potez.

"To ni za koga ne sme biti iznenadjenje. Kako sam već rekao, mi smatramo da je, uz evidentne razlike, to ispričana priča i da ona ubuduće ne sme opterećivati odnose Crne Gore i Srbije", kazao je Đukanović.

Đukanović je za Politiku zaključio da Crna Gora i Srbija moraju više razgovarati i "graditi odnose poverenja":


"Moramo imati intenzivnije kontakte da bismo, kao dve bliske države, osavremenili i prilagodili odnose i saradnju aktuelnom trenutku i boljoj budućnosti", kazao je Đukanović.

Za optužbe nevladinog sektora u Crnoj Gori o tome da je umešan u šverc cigareta u Italiji, Đukanović tvrdi da je reč o izmišljotinama, smišljenim da ga politički diskredituju.

"Nikada niko nije ponudio nijedan dokaz o mojoj navodnoj umešanosti u kriminalne aktivnosti, a evo su prošle godine i napisani kilometri izmišljenih političkih, medijskih optužnica protiv mene", tvrdi Đukanović u intervjuu za Politiku.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG