Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Djevojčice sve ranije ulaze u pubertet


Djevojke sa ulaskom u pubertet i prelaskom u tinejdžerske godine postaju sklone i porocima, ilustrativna fotografija, arhiv
Priredila: Dinka Jurković

Eksperti sa tri sveučilišta u SAD su potvrdili roditeljsku bojazan da djevojčice ulaze u pubertet u puno ranijoj dobi nego što je to bilo ranije.

Naime, Cincinnati, New York i San Francisco su bili domaćini ovim raspravama nakon istraživanja koje je rađeno na uzorku od 1239 djevojčica.

Šokantan je podatak da među osmogodišnjim djevojčicama svaka peta već ima početak rasta grudi što se smatra tehničkim ulaskom u pubertet!

Ovo istraživanje, inače objavljeno i u časopisu "Pediatrics" u SAD, potvrdilo je rezultate koji su prošle jeseni objavljeni u jednoj danskoj studiji.

Tada je, naime, potvrđeno da se početak puberteta, u prosjeku, pomjerio unazad jednu godinu. Drugim riječima, ako se taj trend nastavi, u narednih 15 godina će se pomjeriti za još godinu pa će djevojčicama čak i sa šest godina početi rasti grudi.

Možda zvuči kao utjeha da će prosjek ipak biti u 10-oj ili 11-oj godini ali se zaboravlja da je taj prosjek nekada bio 12. ili 13. godina.

Ljekari su zabrinuti jer pubertet nije samo - pubertet. Oni ukazuju na fizičke posljedice, povećan rizik od raka grudi, kao i psihološke posljedice kada se u pubertet ulazi nespreman.

Ljekari kao jedna od najvažnijih uzroka snižavanja granice puberteta vide u prosječnoj većoj težini djevojčica kao i porast broja onih kojima je debljina glavni problem.

Više uticaja ranom pubertetu

Naime, povećanjem tjelesne težine tijelo počinje proizvoditi hormone, koji kad se dostigne"kritična masa" oslobađaju one hormone kojima se izaziva pubertet.

Drugi uzrok ranog puberteta kod djevojčica je u općem stanju okoline.

Naime, u zraku i u vodi ima sve više kemijskih elemenata koji takođe ubrzavaju ove prirodne procese u tijelu djevojčica.

Pomenuta studija sa američkih sveučilišta također ukazuje da je razlika između djevojčica bitna i kad se one podijele po etničkim grupama.

Naime, među sedmogodišnjim djevojčicama koje su bijele rase deset odsto ih već ima početak rasta grudi. Taj se procenat penje u slučaju djevojčica sa hispano porijeklom na 15 procenata, a čak 23 odsto malih afroamerikanki ima znakove rasta grudi već u dobi od sedam godina.
XS
SM
MD
LG