Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki problem diskriminacije


Veliki problem diskriminacije

Dan 21. mart se obilježava kao Svjetski dan borbe borbe protiv rasne i svih drugih oblika dikskriminacije. A, BiH još uvijek čini očiglednu diskriminaciju prema svima koji nisu konstitutivni narodi, odnosno koji nisu Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, što je očigledno i u obrazloženju presude Evropskog suda za ljudska prava u Starzburu .

U BIH je u višednevnoj posjeti boravila Delegacija Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) koja je prikupila informacije o provedbi preporuka koje je dala bh. vlastima u svom izvještaju iz 2005. godine i raspravljala o novim problemima koji su se otada pojavili, saopšteno je iz Vijeća Evrope.

Delegacija je održala sastanke u Sarajevu, Mostaru Banja Luci, Stocu i Prnjavoru s predstavnicima svih relevantnih ministarstava i nevladinih organizacija na polju ljudskih prava.

Nakon posjete, ECRI će usvojiti izvještaj u kome će dati novi set preporuka o mjerama koje trebaju poduzeti vlasti u suočavanju s rasizmom, rasnom diskiriminacijom, ksenofobijom, antisemitizmom i netolerancijom u zemlji.

U svom izvještaju iz 2005. godine, delegacija je ustanovila da su problemi direktne i indirektne diskriminacije često prisutni u nekoliko polja društvenog života, posebno u obrazovanju, zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju i pristupu zdravstvenim službama, navodi se u saopćenju Vijeća Evrope.

Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu, pripremio je propagandni TV materijal – spot, o značaju borbe protiv različitih oblika diskriminacije, uz poziv da se svaki slučaj prijavi na broj 666 006!
XS
SM
MD
LG