Dostupni linkovi

Dino Merlin na udaru nacionalista u Srbiji


Dolazak bh. pevača u Srbiju nakon 20 godina izazvao žestoke reakcije nacionalista: Dino Merlin
Dolazak bh. pevača u Srbiju nakon 20 godina izazvao žestoke reakcije nacionalista: Dino Merlin
Norbert Šinković

Dolazak sarajevskog pevača Dina Merlina u Srbiju digao je na noge ultradesničare koji su u znak protesta ispisali preteće grafite u Novom Sadu i oblepili grad plakatima sa sličnim sadržajem.

Samo nekoliko nedelja ranije organizacija SNP Naši je u Novom Sadu zapalila zastavu BiH. Aleksandar Popov, član Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija koje se zalažu za normalizaciju odnosa u regionu bivše SFRJ, smatra da ovakvi incidenti šalju lošu poruku.

“Paljenje zastave BiH govori o tome da nacionalistički i ekstremistički elementi ne samo da nisu suzbijeni, nego, naprotiv, dobijaju krila. To na neki način govori o društvenoj situaciji u Srbiji gde se na pitanju Kosova i nekim drugim pitanjima fermentizuje jedno javno mnjenje koje deluje destruktivno i baca ružnu sliku na Srbiju”, pojašnjava Popov.

Nacionalisti šalju lošu sliku o Srbiji: Aleksandar Popov
Nacionalisti šalju lošu sliku o Srbiji: Aleksandar Popov
Građani Novog Sada, u anketi koju je RSE povodom ove teme napravila, smatraju da su ekstremisti pretnja zajednici.

“Te pretnje samo pokazuju da protivnici pomirenja nisu nestali nego da se naprotiv sve više bude i jačaju”, kaže sagovornik RSE. Prema mišljenju jedne Novosađanke, situacija je sve gora i gora jer, kad se malo bolje pogleda oko sebe, “skontaš da ih je sve više i da im sve više stvari smeta”.

Činjenica da su se ekstremističke organizacije pojavile baš u Novom Sadu, a ne u Beogradu gde treba da budu održani koncerti Dina Merlina, prema piscu i borcu za ljudska prava Nedimu Sejdinoviću, uopšte nije slučajna

“Ekstremističke organizacije vrlo aktivno rade baš na području gdje se susreću sa nekim drugim kulturama. To je i u slučaju Vojvodine. Mislim da njihova aktivnost uopšte nije sponatana nego da je u pitanju organizovano delovanje“, smatra Sejdinović.

Do sada niko u vezi sa incidentima nije uhapšen. Dino Merlin će, zbog velikog interesovanja, održati tri koncerta u Beogradu - 25., 26. i 27. novembra u Areni.
XS
SM
MD
LG