Dostupni linkovi

Debata uoči izbora u Avganistanu


Avganistanska predizborna debata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00


U jučerašnjoj debati u Kabulu avganistanskog predsednika Hamida Karzaija su kritikovala dva njegova najjača protivkandidata
na predstojećim izborima zbog korupcije u vladi, stranih trupa u Avganistanu i pregovora sa Talibanima.

"Kada razgovaram sa ljudima na terenu, oni su najviše zabrinuti zbog korupcije, položaja bivših gospodara rata i ubica u vladi," rekao je jedan od protiv kandidata Ramzan Bashardost. "Ne postoji sigurnost bez pravde."

Drugi protivkandidat Ashrag Ghani je dodao da se mir i stabilnost u zemlji ne mogu postići samo vojnom silom.

"Moramo graditi poverenje u centralnu avganistansku vladu," rekao je Ghani.

Sadašnji predsednik Karzai je u svoju odbranu odgovorio:

"Ljudi kažu da sam napravio puno kompromisa. Da. Jesam. Pravio sam ih zbog nacionalnih interesa Avganistana, zbog mira u Avganistanu, zbog pomirenja i da bih doprineo nacionalnom jedinstvu i razvoju Avganistana."

Karzai je dodao da NATO snage u Iranu treba da se doživljavaju kao "naši gosti, jer se oni bore u pravom ratu sa teroriznom koji nije u Avganistanu." Karzai je nagovestio da su teroristički kampovi i objekti za njihovo treniranje u susednom Pakistanu, "izvan naših (avganistanskih) granica".

Debatu je organizovao servis RFE - Radio Slobodni Avganistan koji je lokalno poznat kao Radio Azadi, a bila je emitovana kako na radiju, tako i na državnom televizijskom kanalu RTA.

Šef Radija Azadi Akbar Ayazi bilo je voditelj ove debate i zapazio je da je to bio prvi i jedini put da je predsednik Karzai pristao da se suoči sa svojim glavnim rivalima tokom izborne kampanje.

Karzaijev glavni izazvač Abdullah Abdullah se ranije povukao iz debate.

"Nikada ranije Avganistanci nisu videli predsednika izazvanog od strane njegovih protivkandidata uživo na televiziji i radiju," rekao je Ayazi.

"Danas (nedelja) je bio veliki dan za avganistansku demokratiju i nadam se da je mirna i slobodna razmena ideja bila informativna za one koji će otići na birališta u četvrtak."
XS
SM
MD
LG