David Dragičević

Milorad Milojević

David Dragičević dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srspke održalo je 26. marta 2018. konferenciju za medije tokom koje kažu da je smrt mladića nastupila utapanjem i da u njegovoj smrti nema elemenata krivičnog djela. Izneli su i da je mladić učestvovao u tuči i opljačkao kuću Đorđa Rađena. Navedeno je i da se drogirao.

Dan nakon policijske konferencije na banjalučkom Trgu Krajine započeli su dugotrajni masovni protesti. Davidovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović nisu povjerovali u policijsko saopštenje vjerujući da je njihov sin ubijen.

Protesti se odvijaju pod nazivom “Pravda za Davida”.

Nakon druge obdukcije Davidovog tijela 10. aprila smrt je okarakterisana kao nasilna, a kao neposredni uzroci navode se utapanje i krvni podlivi po glavi i tijelu. Sumnju roditelja i građana bude dva obukcijska izvještaja sa različitim vremenima smrti.

Glavni okružni tužilac Republike Srpske Želimir Lepir na sjednici Narodne Skupštine RS-a 10. maja nije dao ključan odgovor na to da li je istraga pokazala zadesnu smrt ili se radi o ubistvu. Izjavio je da je za istragu smrti Dragičevića formiran poseban istražni tim tužilaca, ali da on ne može da iznese rezultate dosadašnje istrage.

Tih dana se pojavio i snimak nadzornih kamera u centru Banjaluke na kojima se vidi kako četiri osobe presreću Davida iza dva sata ujutru 18. marta.

To je snimak koji policija nije pokazala i koji se kosi sa policijskim tvrdnjama o Davidovom kretanju. Sumnju u prvi policijski iskaz budila su i dva različita obdukcijska izvještaja u kojima se razlikuje vrijeme smrti.

U Skupštini RS formiran je i Anketni odbor o slučaju Dragičević koji je početkom juna 2018. godine sačinio izvještaj u vezi sa stradanjem mladića.

U jednom od osnovnih zaključaka navodi se kako postoji osnov sumnje da je Dragičević ubijen te da se očekuje da se po tom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske.

Nakon pritiska javnosti, pa i razmatranja izvještaja o slučaju Dragičević u Narodnoj skupštini RS, u julu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo Banjaluka naredilo je o istragu ubistva Davida Dragičevića protiv NN lica.

Saopštili su da postoji osnov sumnje "sa najnižim stepenom vjerovatnoće", da je David ubijen, zbog čega su donijeli odluku o provođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. obavljena ekshumacija tijela Davida Dragičevića.

Davidovim roditeljima izdato je odobrenje kako bi kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, 2. marta 2021. dostavilo je na uvid predmet Dragičević Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Tačno na treću godišnjicu od početka protesta i policijske konferencije za novinare, 26. marta 2021. godine, iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci potvrđeno je da je upućen poziv za ispitivanje Đorđu Rađenu, koji se sumnjiči za krivično djelo sprečavanje dokazivanja u predmetu protiv Alena Kukića i drugih.

Za porodicu Dragičević i grupu Pravda za Davida ključno je da se sazna uloga Đorđa Rađena, jer je navedeno da je David opljačkao njegovu kuću. Tokom obdukcije su čak, u Davidovim džepovima pronađene i određene stvari iz kuće Rađena. No nikada nije nedvosmisleno dokazano da se pljačka dogodila, niti da je David u njoj učestvovao.

Jedini koji je do sada zbog slučaja Dragičević proveo vrijeme u pritvoru je Alen Kukić, diplomirani inžinjer elektrotehnike. On se 2018. teretio za uništavanje dokaza i manipulaciju video snimcima sigurnosnih kamera, time pomažući ubicama Davida Dragičevića.

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci 21. aprila trebalo bi početi i suđenje protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka koji se terete za krivično djelo sprečavanje dokazivanja u slučaju Dragičević.

Marijanac i Bošnjak na suđenju bi trebali da objasne šta se dogodilo sa donjim vešom (gaće bokserice) koje su bez objašnjenja nestale nakon obdukcije tijela stradalog mladića 25. marta 2018. godine.

Bokserice su, zajedno sa ostalim odjevnim predmetom prebačene nakon obdukcije u prostoriju za sušenje predmeta u Policijsku upravu Banjaluka, a optužnica tereti Marijanca i Bošnjaka da su bacili taj dio odjeće.

“Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja”, navodi se u optužnici.

Marijanac i Bošnjak su se izjasnili da nisu krivi.

Davidova smrt dovela je do najmasovnijih i dugotrajnijih protesta u Banjaluci. Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila 25. decembra 2019. godine, a otac ubijenog Davor Dragičević je nekoliko dana kasnije napustio BiH i otišao u Austriju.

Istraga o Davidovoj smrti i dalje nema kraj.