Dostupni linkovi

Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region


Darko Šarić (desno) u društvu Gorana Sokovića (lijevo), Foto: Savo Prelević
Darko Šarić (desno) u društvu Gorana Sokovića (lijevo), Foto: Savo Prelević
Specijalno tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal ima informacije da se Darko Šarić, glavnoosumnjičeni za šverc kokaina iz Južne Amerike, najverovatnije krije u Crnoj Gori. Činjenica da su Šarić, kao i nekoliko njegovih saradnika koji su na crnogorskoj teritoriji, i dalje na slobodi ukazuje da saradnja srpskog i crnogorskog pravosuđa nije dobra. Dok je to tako, tvrde u Beogradu, biće ugrožena i regionalna bezbednost.

Miljko Radisavljević, tužilac Srbije za organizovani kriminal, izjavio je da određene procene govore da je za Darka Šarića, Pljevljaka sa srpskim državljanstvom, osumnjičenog da je vođa kokainskog kartela, najlakše da se u ovom trenutku krije na području Crne Gore i da se ta mogućnost ne može isključiti. Radisavljević je za list Pres rekao da očekuje, ukoliko se ta informacija pokaže tačnom, da Šarić bude uhapšen i izručen Srbiji.

Pored Šarića, koji još nije lociran i za kog se tvrdi da ima i slovački pasoš, u Crnoj Gori se na slobodi nalazi jos nekoliko osoba osumnjičenih da su njegovi najbliži saradnici u kokainskom biznisu.

Željko Ivanji, Foto: Vesna Anđić
Željko Ivanji, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je situacija u kojoj pravosuđa Crne Gore i Srbije ne sarađuju dobro na slučaju Šarić opasna za obe zemlje:

"U ovom konkretnom slučaju kao da postoje samo dve opcije… ili je to neki politički inat, prvenstveno mislim na Crnu Goru, ili neka zaštita narko kartela u Crnoj Gori. To definitivno utiče na bezbednosnu situaciju u regionu. Narko karteli su toliko moćni da mogu da utiču na sudbinu zemalja, pogotovu na sudbinu ovih zemalja koje su tako male. Prihod od narko biznisa za dilere na svetskom nivou je mnogo veći od budžeta nekih država."


Specijalno tužilaštvo u Srbiji najavilo je da će Šariću za nekoliko dana biti oduzeta basnoslovno vredna imovina koju poseduje širom zemlje. Božo Prelević, bivši kooministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je za naš radio da odbijanje Crne Gore da zadrži u pritvoru ili izruči Šarićeve saradnike izaziva ozbiljnu sumnju:

"U skladu sa zakonom vi uvek možete određenu volju da upakujete u ovu ili onu formu. Nema država motiv da nekoga ne izruči, uvek neko u državi ima motiv da nekoga ne izruči. Da li je to nekakva umešanost, umrežavanje, da li je to novac, ucena ili pretnja po tu državu, ja to ne znam. Ako bi oni hteli da sarađuju i ako bi poštovali ugovore koji su potpisani, ta saradnja bi išla potpuno drugačije."


Još se neki sa poternica kriju u Crnoj Gori


Sadašnje stanje nesaradnje je neodrživo, smatraju naši sagovornici, i Crna Gora i Srbija to će uskoro morati da promene ili će u suprotnom od Evrope dobiti neku vrstu sankcija.

Miloš Vasić
Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme, rekao je za naš program da se odavno sumnja da se još neka tražena lica sa poternica Srbije kriju u Crnoj Gori, kao što su Željko Maksimovic Maka, Bogoljub Karić, ili Zvezdan Terzić, i da će to morati da se promeni:

"Crna Gora polako, ne samo kod naše policije i pravosudja, nego i uopšte u regionu, počinje da dobija jedan sasvim nepotreban loš ugled. Mislim da bi model ponašanja u ovakvim stvarima mogao biti ovo što su nedavno uradile Hrvatska i Bosna i Hercegovina sa bilateralnim sporazumom po kojem će pravosnažno osudjene osobe u jednoj državi, koje su pobegle u drugu i brane se od izručenja državljanstvom, morati da služe kazne u zemlji koju odaberu."


Pretpostavlja se da je klan Darka Šarića u proteklih desetak godina u narko biznisu i drugim poslovima, kako se to kaže, obrnuo četiri do pet milijardi evra. Zato bi, kažu Miloš Vasić i Božo Prelević, i Srbija i Crna Gora trebalo da daju odgovor kako je moguće da do nedavno ništa nije preduzeto:

"Znamo da je Šarić postao interesantan negde 2000. godine. Ali po liniji pranja novca, što je nadležnim organima dovoljan znak za uzbunu, ali očigledno je da je on veoma inteligentan i sposoban operater."


"Da li je to pitanje nedostatka dokaza u tom predmetu, i da li su oni uopšte tražili dokaze…? To je naravno pitanje za jednu analizu za koju sam siguran da se u Srbiji i Crnoj Gori neće izvršiti jer ona ne bi bila preterano prijatna."


U ovom trenutku, za hapšenje i kažnjavanje pripadnika Šarićevog narko kartela izuzetno su zainteresovane Sjedinjene Američke Države i njena agencija za borbu protiv droge DEA, kao i sve evropske zemlje. Željko Ivanji zaključuje da to pokazuje da je rešavanje slučaja Darka Šarića od međunarodnog interesa i nada se da će to u praksi sprovesti Crna Gora i Srbija:

"Mislim da bi i Srbija i Crna Gora zbog nesaradnje mogle da imaju problem u evrointegracijama. Očekujem da saradnja mora da bude uspostavljena, pa ukoliko ne postoji zdrav razum onda će bar pritisak uroditi plodom."


Američka agencija DEA, u saradnji sa srpskom Bezbednosno informativnom agencijom, sredinom oktobra 2009. u međunarodnim vodama u Atlantskom okeanu, na glavnom putu krijumčarenja droge iz Južne Amerike ka Evropi, zaplenila je 2,8 tona kokaina. Utvrđeno je da je organizator ovog šverca Darko Šarić, zbog čega se u Srbiji protiv njega i još 23 osobe vodi istraga.

Pročitajte i ovo:
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos

"Monitor": Prva banka mimo propisa izdala kredit Šarićevoj firmi
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
XS
SM
MD
LG