Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Balkan i ljudska prava: Diskriminacija svih vrsta

update

Foto: Midhat Poturović
Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar ove godine posvećen je borbi protiv diskriminacije, koje na žalost u svetu ima u svim zemljama i u različitim oblicima.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je tim povodom da su na meti diskriminacije pojedinci i grupe koje su najranjivije, poput invalida, žena i devojaka, siromašnih, emigranata, pripadnika manjina i svih onih za koje se veruje da su drugačiji od većine.

"Te žrtve diskriminicije nisu same, Ujedinjene nacije su uz njih i posvećene su zaštiti prava svih, a posebno najugroženijih", rekao je Ban, navodi se na sajtu UN.

"Svi ljudi su rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima" - ovo osnovno načelo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, utemeljenjo pre 61 godinu u Ujedinjenim nacijama, podstaklo je svet da stvori čitavu mrežu mehanizama za zaštitu i borbu protiv kršenja ljudskih prava. U mnogim zemljama, međutim, ostao je problem njihovog poštovanja i sprovođenja.

Srbiji predstoji dug put edukovanja, upoznavanja sa tim šta je demokratija i šta su ljudska prava
,
ocenjuje za RSE glumica Mirjana Karanović, ovogodišnja dobitninica nagrade "Konstantin Obradović", koju je Beogradski centar za ljudska prava ustanovio kao znak sećanja na svog osnivača i velikog humanistu. Tokom devedsetih, u godinama ratnih sukoba, u Srbiji su najviše bili ugroženi pripadnici nacionalnih manjina, borci za njihova prava i kritičari ratne politike Miloševićevog režima. Danas se, međutim, netrpeljivost prema drugim i drugačijim prebacila, u najvećoj meri, na pripadnike gej i lezbejske populacije.

Većina Crnogoraca bili su u 2009. godine izloženi diskriminaciji ukoliko nijesu bogati ili zbog nečeg drugog imali povlašćen status u odnosu na druge građane, to je ocjena predstavnika nevladinih organizacija koje smo pitali ko su bili najdiskriminisaniji građani Crne Gore u ovoj godini. Nevladine organizacije upozoravaju državu da mora da usvoji kvalitetnije zakone iz oblasti ljudskih prava.

Poštivanje ljudska prava u BiH još je daleko od evropskih standarda, a među najugroženije grupe spadaju civilne žrtve rata, porodice nestalih, djece i žene, te stari i socijalno isključene osobe. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, veliki broj žalbi građana u ovoj godini odnosi se na probleme ostvarivanja prava socijalne i zdravstvene zaštite, te prava na rad.

Kosovske vlasti uspevaju doneti zakone koji su u skladu sa evropskim standardima, ali je problem što se zakoni ne poštuju. Neostvarivanje zakonskih rešenja je doprinelo da u kancelariji Ombudsmana Kosova bude mnogo žalbi, a u pojedinim slučajevima žalbe Srba su različite od pripadnika drugih zajednica.
XS
SM
MD
LG