Dostupni linkovi

Da li pobjeda Sirize može promijeniti politiku EU prema Rusiji


Aleksis Cipras prima mandat premijera od predsednika Karolasa Papuljasa
Aleksis Cipras prima mandat premijera od predsednika Karolasa Papuljasa

Autor: Rikard Jozwiak, priredio: Dražen Huterer

Ako se analizira kako su glasali članovi Sirize u Evropskom parlamentu o spoljnopolitičkim rezolucijama koje se odnose na Rusiju i članice Istočnog partnerstva, može se naslutiti kuda to vodi.

Šest predstavnika Sirize u Evropskom parlamentu je glasalo protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU, koji je podržala većina u Strazburu. Istovremeno, Siriza je bila uzdržana kada je riječ o istim sporazumima o pridruživanju Moldavije i Gruzije Evropskoj Uniji, kao i u osudama poteza Rusije da zatvori nevladine organizacije.

Poslanici Sirize usprotivili su se i prijedlogu Evropske Unije o pooštravanju sankcija Moskvi, zatim osudi njene podrške separatistima u Ukrajini te ruskoj aneksiji Krima. Čak ni manje važan zakon o obnovi saradnje EU i Ukrajine u nauci i tehnologiji nije dobio podršku Sirize.

Ustvari, kada je reč o istočnom partnerstvu, jedino je podržala trgovinske povlastice EU Moldaviji.

Veliko pitanje je kako će Grčka pod vodstvom Sirize reagovati na sankcije koje je EU uvela Moskvi. Odluke o zabrani viza i zamrzavanja imovine ukrajinskim separatistima i ruskim političarima, moraju biti obnovljene u martu, a sveobuhvatne ekonomske sankcije, prije svega ruskom finansijskom i naftnom sektoru će najvjerovatnije biti produžene u junu i julu 2015. godine.

Svih 28 članica Evropske Unije mora se saglasiti da bi ove mere bile produžene. Sudeći prema nedavnim izjavama jednog od vođa Sirize Aleksa Ciprasa, vrlo je moguće da je Grčka spremna da naruši taj konsenzus.

Tsipras je izjavio da sankcije nametnute Rusiji štete Evropi. Glasnogovornik njegove stranke Kostas Isikos čak je otišao i dalje hvaleći prošle jeseni “impresivne protuudare“ ruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Cipras je otvoreno podržavao međunarodno nepriznate referendume u područijima u Ukrajini pod kontrolom separatista.

Čak i prije izborne pobjede Sirize, grčka vlada je bila ravnodušna prema sankcijama Rusiji. Trgovinska razmena između ove dvije zemlje dostigla je sedam milijardi eura u 2013. godini. Istovremeno, zbog pada ruske rublje mnogo manje Rusa letuje u Grčkoj.

Evropska Unija polaže veliku nadu da će Siriza “omekšati” svoj stav kada dođe na vlast, a već postoje takve naznake. U proglasu iz 2013. godine Siriza je pozvala na povlačenje Grčke iz NATO-a kao i odlazak američke mornarice iz baza sa otoka Krete. Takva retorika sada je ostavljena po strani.

Pitanje je da li će doći i do sličnog zaokreta u stavu prema sankcijama Rusiji.

XS
SM
MD
LG