Dostupni linkovi

Curiosity na Marsu otkrio ostatke jezera sličnog Zemljinim


Ilustracija
Ilustracija
Rover Curiosity na Marsu iskopao je dokaz o historijskom jezeru koje je je vjerovatno bilo puno životnih oblika prije manje od četiri milijarde godina.

Stijene koje je Curiosity prikupio pokazuju da je Crvena planeta imala nekada vrlo slične uvjete i okruženje kao Zemlja. Naučnici NASA-e otkrili su da stijena sadrži ugljen, hidrogen, oksigen, nitrogen i sumpor - miks hemikalija koje stvaraju savršene uvjete za jednostavne mikrobiološke forme života", piše u izvještaju objavljenom u žurnalu "Science".

Mali bakterijski oblici života žive u istim uvjetima na Zemlji, a nalaze se u pećinama i ispod mora u hidrotermalnim otvorima, gdje su stigli nakon što je presušio površinski izvor vode.

Testovi urađeni na uzroku uzetom sa Yellowknife Baya otkrili su da sadrže i smektitu-mineral koji se obično nalazi u depozitima jezera.

"To obično nazivamo glineni otok, vrsta zemlje u koju vam se zaglavi noga kada stanete. Bogato biološko okruženje na Zemlji možete naći tamo gdje ima smektite", rekao je David Vaniman, s instituta Planetary Science.

Iako su i prethodne studije sugerirale da su na Marsu nekada bila jezera, ovo je najbliži dokaz tome. Također, dokaz su da je Mars nekada bio mjesto pogodno mjesto za stanovanje sa svim potrebnim uvjetima.

Profesor geologije sa Instituta za tehnologiiju Californije, John Grotzinger, kazao je da je Yellowknife Bay bio vjerovatno hladno jezero povezano sa različitim potocima i okruženo snježnim planinama.

Na ovoj planeti bio je moguć život desetinama miliona godina, što nas vodi u vrijeme kada su zabilježeni prvi oblici života na Zemlji.
XS
SM
MD
LG