Dostupni linkovi

Cunami pogodio Pacifik


Posledice zemljotresa u Čileu, 27. februar 2010.
Najmanje pet osoba je poginulo i 11 je nestalo na ostrvu Robinson Kruso, u južnom delu Pacifika u cunamiju izazvanom posle snažnog zemljotresa koji se rano dogodio rano ujutro u subotu u Čileu.

Lokalne vlasti su navele da je serija talasa cunamija pogodila obale ostrva koje ima oko 600 stanovnika.

Talasi cunamija visoki do 1,8 metara zahvatili su u subotu posle podne i delove obale Francuske Polinezije.

Posle zemljotresa u Čileu
izdato je upozorenje o opasnosti od cunamija duž obala Perua, Čilea, Ekvadora, Kolumbije, Paname i Kostarike, kao i u Kaliforniji i na pacifičkim ostrvima Havaji, Američka Samoa i Samoa.

Sjedinjene Države obećale su pomoći Čileu nakon razornog potresa, dok se Havaji, Kalifornija i Aljaska pripremaju za dolazak cunamija.

"Mi pažljivo pratimo situaciju, uključujući i mogućnost za cunami. Naše su misli i molitve sa čileanskim narodom i spremni smo pomoći u ovim trenucima",
izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibbs.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami izdao je upozorenje najvišeg stepena za Havaje, gde se prema izveštajima američkih TV stanica, od juče ujutro oglašavaju sirene upozoravajući stanovništvo na ovu opasnost, a upozorenje niske opasnosti je dato za obalu Kalifornije i Aljaske.

Stručnjaci su potvrdili da je cunami već stigao do Havaja oko 11:30 sati po lokalnom vremenu, izazivajući u prvom naletu povlačenje, a potom podizanje nivoa mora za oko 90 cm, javila je TV mreža ABC News.

Prvi izveštaji govore da su talasi manji od očekivanih, ali dužnosnici upozoravaju građane da ostanu u visokoj pripravnosti i slede upozorenja vlasti.

Građani su se evakuisali iz područja uz obalu, a vlasti su ih pozvale da se snabdeju namirnicama za tri dana.

U snažnom zemljotresu jačine 8,8 koji je pogodio Čile poginule su najmanje 214 osobe, najnoviji je bilans čileanskih vlasti.

Nekoliko sati posle tog potresa, dogodio se zemljotres u severnom delu Argentine. Poginule su dve osobe u potresu 6,1 stepeni po Rihterovoj skali.


XS
SM
MD
LG