Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Croatia Summit


Ovog vikenda se u Dubrovniku održava peti po redu Croatia Summit – susret političara i eksperata iz regije Jugoistoka Europe, ali i šire. Dubrovnik je u petak bio i mjesto redovitog sastanka Američko-jadranske povelje, na kojem je bilo zanimljivih prijedloga.

Enis Zebić

Gospodarstvo, globalna sigurnost i budućnost jugoistoka Europe – to su glavne teme na dvodnevnom, već tradicionalnom Croatia Summitu, naslovljenom „Jugoistočna Europa pred globalnim izazovima“, koji se u petak i subotu održava u Dubrovniku. Domaćin je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a na summitu sudjeluju europski povjerenik za proširenje Štefan Fulle i premijeri Francuske, Poljske, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Albanije i Kosova.
Iako je sam bio najavio svoj dolazak, u Dubrovniku se neće pojaviti talijanski premijer Silvio Berlusconi - zbog unutarnjepolitičkih razloga - a nema ni srpskog premijera Mirka Cvetkovića, iako je poziv – naravno – bio upućen i njemu. U petak je svečano otvorenje i uvodne napomene, a subota je radni dio Croatia Summita, za koji je premijerka Kosor već kazala kako vjeruje da će biti jedan od najboljih.
Na dubrovačkom sastanku Američko-jadranske povelje u petak bilo je riječi i o mogućnostima zajedničkog angažmana zemalja Povelje u Afganistanu, izvijestio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

„Jedna od mogućnosti je i ta da Bosna i Hercegovina i Crna Gora pošalju svoje instruktore koji bi - zajedno sa hrvatskim instruktorima koji su već u Kabulu - radili na obuci afganistanskih snaga sigurnosti, afganistanske vojske i policije“, kazao je Jandroković.

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, čija zemlja zbog grčkog protivljenja oko imena još nije članica NATO-a, najavio je da će se Makedonija i dalje truditi da u misiji ISAF-a ima barem jednog vojnika više od Grčke.
XS
SM
MD
LG