Dostupni linkovi

Kako će u pridruživanju proći poljoprivrednici?


Budva, arhivski snimak

Upravo potpisani Sprazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji izazvao je strahovanja crnogorskih poljoprivrednih proizvođača koji smatraju da bi Vlada trebalo da reaguje subvencijama i većim ulaganjima u domaću proizvodnju hrane.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji će nametnuti niz novih obaveza državi, a što se tiče primjene sprazuma s aspekta poljoprivrednih proizvođača, neće se desiti ništa dramatično i ovaj dokument ni na koji način ne može ugroziti domaće farmere“, rekao je za naš program Milan Marković, član crnogorskog pregovaračkog tima u procesu sklapanja Sporazuma:

„Po 10 posto će se postojeća carinska zaštita smanjivati u narednih pet godina i tu ćemo stati. A imajući u vidu da mi već imamo u regionu sa Srbijom, Bosnom, Makedonijom, slobodne ugovore u okviru CEFTA-e i da ti proizvodi već sad dolaze bez carinskog opterećenja sa tih destinacija, tako da samim potpisivanjem ja ne vidim s te strane nikakvu bojazan. S druge strane, sporazum je asimetričan u korist Crne Gore time što Evropska unija otvara svoje tržište za potpuno liberalan uvoz iz Crne Gore, osim onih dogovorenih kvota o kojima je bilo riječi i tu smo obezbijedili sasvim dovoljan prostor za naše proizvođače. Tehnički standardi i ono što Evropa i inače traži su bili isti i prije i sada i ne vidim ništa što bi bilo prepreka za izvoz naših proizvoda, ustvari obrnuto, sada se otvara mogućnost za veliki dio proizvoda koji ispunjavaju uslove da se nađu na evropskom tržištu“.

Mora se naći modus da se seljak stimuliše da proizvodi...

Poljoprivrednici smatraju da će primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju domaći farmeri uću u neravnopravnu utakmicu sa evropskim poljoprivrednicima. Dragoljub Nenezić, potpredsjednik crnogorskog Udruženja poljoprivrednika kaže da sve zavisi od toga kako će Vlada Crne Gore prepoznati neophodnost, odnosno interes za ulaganje u ovu privrednu granu:

„Mi strahujemo od konkurencije iz Evropske unije zbog toga što pokušavamo da igramo neku utakmicu sa proizvodima koji dolaze, sa proizvođačima koji dolaze iz zemalja koje pedeset godina ulažu u poljoprivredu kao i poljoprivrednim prozivođačima i proizvodima koji dolaze iz zemalja koje imaju znatno snažniju podršku države i znatno veći budžet tako da naša strahovanje idu u pravcu toga kako će u narednom periodu Vlada Republike Crne Gore prepoznati interes u ulaganje u poljoprivredu i osnovni je to razlog zbog čega Ministarstvo u dosadašnji budžet nije moglo u potpunosti da zadovolji zahtjeve poljoprivrednih proizvođača“.

Poljoprivrednik Ratko Vujošević, rekavši da poljoprivrednike, koje muče mnogi problemi, među kojima su pojedini potpuno banalni, ali ne i beznačajni kao što je nemogućnost adekvatnog pakovanja robe, kaže i da u Crnoj Gori niko, uključujući i parlament i nevladin sektor, ne zastupa interese poljoprivrednika te da se osjećaju potpuno nezaštićenim, što važi i za predstojeću primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji:

„Evropska unija postoji toliki niz godina i sve ove godine oni su pumpali svoju poljoprivredu i sad mi čija je poljoprivreda zapostavljena maksimalno treba da poštujemo te njihove odluke da nema subvencija. Neka puste i nas da mi malo uhvatimo dušak, pa nam onda ukinite subvencije. Mora se naći modus da se seljak stimuliše da proizvodi. Nijesu nama potrebni nikakvi dobrotvorni prilozi. Mi možemo da proizvedemo isto tako kao što može seljak u Španiju ili u Englesku u Francusku ili u Ameriku. Isto tako mi kvalitetno možemo proizvesti, ali nam treba stvorit uslove za to“.

XS
SM
MD
LG