Dostupni linkovi

Đurović za RSE: Ukrajina blokirala prijem Crne Gore u WTO


Crna Gora neće biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), nakon prethodnih odlaganja, ni u novembru kako je ranije planirano, izjavila je za RSE ministar za evropske integracije i glavni crnogorski pregovarač Gordana Đurović.

Razlog je, kako je kazala Đurović, negativan rezultat desetomjesečnih pregovora sa Ukrajinom, koja je Crnu Goru blokirala u tom procesu:

"Smatram da su ukrajinski zahtjevi previsoki, da mi pod tim mandatom više nijesmo bili u mogućnosti da pregovaramo, i da moramo da obavimo konsultacije i konsolidujemo našu pregovaračku platformu. Cijenim da je trebalo da ukrajinska strana učini napor da prihvati ono što je bila ponuda Crne Gore na trećoj rundi pregovora, i s obzirom da se to nije desilo, mi smo se vrlo razočarani vratili sa pregovora u Beču. Svjetsku trgovinsku organizaciju, smo obavijestili da se plan da Crna Gora na ministarskoj konferenciji u novembru bude primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju, po svoj prilici, neće ostvariti, zato što nas je, sada je potpuno jasno, Ukrajina blokirala."

Đurović kaže da je poruka investitorima kako Crna Gora suštinski jeste u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji:

"Usvojila je zakone, osnovala institucije, izvršila sve svoje obaveze na multilaterali, ali postoji samo jedan neriješeni bilateralni aranžman, to je aranžman sa Ukrajinom, koji i poslije deset mjeseci nijesmo uspjeli da napravimo, zato što Ukrajina ima maksimalističke zahtjeve prema Crnoj Gori koja je već i inače vrlo liberalna, i vrlo otvorena. I mnoge ukrajinske zahtjeve Crna Gora je bila spremna da ispoštuje, ali postoji granica preko koje nijesmo mogli da idemo. Očito, za Ukrajinu ni to nije bilo dovoljno, a Svjetska trgovinska organizacija nije htjela da otvara „pandorinu kutiju“ mijenjanja pravila, tako da je sva prilika da ćemo tek poslije konsultacija, kao država biti u mogućnosti da na novim osnovama pregovaračke platforme, pokušamo da taj proces zatvorimo, a za to nam, na žalost, sada treba malo vremena. Jednostavno - Ukrajina nas je blokirala."
XS
SM
MD
LG