Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blage kritike NGO sektora prema Vladi


Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Saradnju Vlade i sektora nevladinih organizacija (NVO) trebalo bi izdići na viši nivo, a nevladine organizacije žele veću uključenost u kreiranje politike, rečeno je na okruglom stolu u Podgorici, na koji nije bila pozvana direktor jedne od najaktivnijih NVO - MANS Vanja Ćalović.

"Očekivala sam mnogo oštriju kritiku Vlade", rekla je ministar za evropske integracije Gordana Đurović, koja je, tokom današnjeg skupa, i sama bila zetečena blagošću primjedbi koje su na račun Vlade, u vezi saradnje nevladinog sektora i Vlade, uputili predstavnici pojedinih nevladinih organizacija.

Generalno je zaključeno da je saradnja NVO-a i Vlade veoma važna, te da je potrebno izdići na viši nivo. Predstavnici nevladinih organizacija smatraju da se njihovo učešće ne bi smjelo svoditi samo na saradnju u realizaciji konkretnih projekata, već da budu obaveza učesnika u kreiranju različitih politika.

Stevo Muk
, iz instituta Alternativa, kaže da bi trebalo usvojiti zakon o transparentnosti pripreme zakonskih akata, koji bi upravo to omogućio:

Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
"Na žalost, taj zakon koji je, ima dvije - tri godine od kako je poslat Vladi i parlamentu i drugim političkim činiocima, kao i javnosti, nije zavrijedio pažnju Vlade. Na žalost, izostao je čak i formalni odgovor. Neformalno objašnjenje je da bi taj jedan zakon usporio zakonodavni proces. Naprotiv. Mislim da bi on ubrzao zakonodavni proces, jer bismo imali manje onih situacija, koje nam se često dešavaju, da zakone koji su na brzinu usvojeni, moramo da mijenjamo nakon samo nekoliko mjeseci ili godinu dana, jer ti zakoni nijesu dobri."

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović je u diskusiju unio značajnu dozu samokritike, pa je postavio pitanja: da li NVO sektor raspolaže dovoljnom stručnošću i, uopšte, dovoljnim kapacitetima. Vujović je, govoreći o ciljevima kojima bi nevladine organizacije trebalo da teže u narednom periodu, problematizovao i samu transparentnost NVO-a, koju one toliko zahtijevaju od Vlade:

Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
"Ja vidim da se nevladin sektor u budućem periodu mora bazirati na tri smjera, tri elementa svog djelovanja: veći stepen stručnosti i specijalizacije u konkretnim oblastima, solidarnost između nevladinih organizacija da bismo i dalje ostvarivali sinergetski efekat koji nam je donio dosta uspjeha po brojnim pitanjima koja su otvorena u Crnoj Gori i veći stepen transparentnosti u radu i finansiranju nevladinh organizacija."

UPITNA NEZAVISNOST NGO SEKTORA


Nakon uvodnih izlaganja predstavnika nevladinih organizacija, ministar za evropske integracije Gordana Đurović je nevladinim organizacijama, sugerišući oblik buduće kritike, zapravo prebacila dnevnopolitički pristup:

"Osnovna kritika nevladinog sektora treba da bude istovremeno i konsultativna, a ne samo dnevnopolitička. U tom smislu mi zajedno gradimo dijalog na crnogorskoj unutrašnjoj sceni, i mislim da, i u odnosu na druge zemlje, se ne razlikujemo mnogo, možda smo nekad malo oštriji u tom dijalogu, ali se ne razlikuje u svemu onome što se radi i u drugim zemljama."

Jedna od najistaknutijih nevladnih organizacija u Crnoj Gori - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora nije ni pozvana na današnji skup o saradnji NVO sektora i Vlade. MANS se, međutim, juče oglasio saopštenjem kojim obaviještavaju javnost da se u Radnoj grupi za izradu strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala suočavaju sa opstrukcijama, te da će ukoliko se ta praksa nastavi, napustiti to tijelo.

Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Direktor MANS-a Vanja Ćalović, za naš program kaže da Vlada želi da koristi NVO sektor za obezbjeđenje legitimiteta pred međunarodnim faktorima, a da mu se se pritom ne dopusti suštinski uticaj na donošenje odluka:

"Kada se razgovara sa predstavnicima Evropske komisije, ili međunarodne zajednice u prvi plan se ističe to da je civilno društvo uključeno i naravno, to da smo mi, kao neko ko ukazuje na niz problema, upravo ti koji učestvuju u izradi tih dokumenata. Pod jednim plaštom priče da mi iz nevladinog sektora treba da budemo konstruktivni, oni pokušavaju da nam što je moguće više vremena, a da sa druge strane marginalizuju sve ono što mi imamo da kažemo."

Vanja Ćalović kaže da problem ne leži samo u Vladi:

"Najveći problemi i najveće opstrukcije sa kojim se mi suočavamo, pored same Vlade, su naše kolege koje u međuvremenu uspijevaju da obezbijede takva sredstva da im pojedina ministarstva mogu pozavidjeti na lokacijama i prostorijama koje imaju, a nijesu ni meta raznoraznih inspekcija i maltretiranja."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG