Dostupni linkovi

O Šinavatri na marginama diplomatskog susreta


Sastanak ministra spoljnih poslova Milana Roćena i tajlandskog šefa diplomatije Kasita Piromie, 30. avgust 2010.
Sastanak ministra spoljnih poslova Milana Roćena i tajlandskog šefa diplomatije Kasita Piromie, 30. avgust 2010.
Tokom sastanka ministra spoljnih poslova Crne Gore Milana Roćena i tajlandskog šefa diplomatije Kasita Piromie u ponedjeljak, pored intenziviranja odnosa Crne Gore i Tailanda, bilo je riječi i o Taksinu Šinavatri, bivšem tailandskom premijeru, koji je dobio crnogorski pasoš, uprkos činjenici da su za njim, vlasti Tajlanda raspisale potjernicu.

Piromia nije direktno odgovorio na pitanje - da li je crnogorskoj Vladi uputio određene zahtjeve pravne prirode u vezi kontroverznog Taksina Šinavatre, bivšeg tailandskog premijera, kome su crnogorske vlasti dale državljanstvo, uprkos činjenici da je u svojoj domovini osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije.

Odgovarajući na pitanje, Piromia ipak pominje potrebu saradnje dvije zemlje.

"Mi se prema ovom slučaju odnosimo u saradnji sa Interpolom. Njega su upravo crnogorski organi upozorili da ne smije da zloupotrijebi privilegiju koju je dobio i da čini nešto što ne bi smio. Zajedno sa crnogorskim kolegama mi imamo puno posla pred nama i moraćemo usaradnji sa njima da radimo za dobrobit obje naše zajednice", kaže on.

Tajland će investirati u Crnu Goru

Nakon sastanka šefova diplomatija Crne Gore i Tailanda, održana je konferencija za novinare, tokom koje su dva ministra govorila o sadržaju razgovora, odnosno, o budućim aktivnostima za jačanje odnosa i saradnje dvije zemlje na ekonomskom i diplomatskom planu.
Bivši tajlandski premijer u Podgorici, arhivska fotografija od 26.aprila 2010. godine, foto: Savo Prelević

Govoreći o slučaju Šinavatra, Milan Roćen je rekao da se, zbog činjenice da je bivši tailandski premijer dobio crnogorski pasoš, na Crnu Goru ne vrše nikakvi pritisci, a da, od strane Tajlanda, nije bilo nikakvih zahtjeva.

"Dakle, nikakvog pravnog zahtjeva nije bilo sa strane mog kolege Piramija u vezi sa davanjem državljanstva Šinavatri. Zaista je bilo onako kako sam rekao, na margini razgovora razgovarali smo i o tome i konstatovali da to ni na koji način neće uticati na razvoj dobrih odnosa između Crne Gore i Tajlanda", rekao je Roćen.

Roćen je iznio novi ugao gledanja na slučaj Šinavatra i dobrobit koja iz njega proizlazi.

"Da nije bilo toga možda mi danas ne bismo bili na ovom stepenu uspostavljanja dobrih odnosa između Crne Gore i Tajlanda. I na kraju, ne znam da li će zaista gospodin Šinavatra investirati u Crnoj Gori ali Tajland očigledno hoće", kaže on.

*****
Mogli bi vas interesovati i tekstovi
Koliko je realno da se Šinavatri sudi u Crnoj Gori
Šinavatra u Crnoj Gori, nema osnova za hapšenje
Šinavatra dobio pasoš protivno zakonu
Đukanović tvrdi da Crna Gora nije azil za kriminalce
XS
SM
MD
LG