Dostupni linkovi

Uz Međunarodni dan borbe protiv siromaštva: Manje od dolara dnevno


Danas je međunarodni Dan borbe protiv siromaštva. Posljednja istraživanja u Crnoj Gori pokazuju kako je nema rezultata na polju smanjenja broja siromašnih, iako je Vlada 2005. gromoglasno najavila strategiju borbe protiv siromaštva.

U posljednjem izvještaju Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija navodi se kako impresivan rast i privredni razvoj nije uticao na poboljšanje socijalnog stanja i smanjenje siromaštva u Crnoj Gori.

Stopa siromaštva je u odnosu na 2003. samo malo smanjena što znači da gotovo 11 odsto stanovništva živi ispod linije apsolutnog siromaštva, odnosno troši manje od dolara dnevno.

Takođe, socijalno raslojavanje bogatih i siromašnih sve je veće. Razlike su ispoljene i po regionima i najmanji životni standard stanovnika je na sjeveru zemlje.

Do takvih rezultata došlo se uprkos tome što je Vlada u Podgorici još 2005. godine pompezno najavila novu strategiju na tom polju, za koju je sam premijer Đukanović rekao da će označiti početak ’’rata siromaštvu u Crnoj Gori’’.

Komentarišući podatke koje je iznio UNDP, ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da je očigledno da ekonomski rast u Crnoj Gori ne prati i ekonomski razvoj, odnosno rast indeksa kvaliteta života. Takav rast, ističe, ne pomaže nikome osim eliti koja ga zloupotrebljava:

"Ekonomski rast znači povećanje agregata, a ekonomski razvoj znači promjenu strukture, tako da ukoliko ekonomski rast potencira siromaštvo, odnosno raslojavanje unutar jednog društva, onda je taj ekonomski rast u najblažem rečeno problematičan, tako da možemo da kažemo da je Crna Gora imala eksponencijalan ekonomski rast, ali je očigledno da se potencira siromaštvo. To je bio prvenstveno rast ekonomskih agregata, ekonomskih kategorija, ali slabo se što šta promijenilo u strukturi, što će reći da strategija otklanjanja siromaštva ne daje rezultate
."

Naša novinarka Lela Šćepanović u Nikšiću je pitala građane da li država čini dovoljno da smanji broj gladnih u Crnoj Gori:

XS
SM
MD
LG