Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pozitivne reakcije na dodatno oporezivanje nepokretnosti


Novčanice eura, ilustrativna fotografija
Ako Skupština usvoji najavljene izmjene Zakona o nepokretnostima, vlasnici više stanova, i neiskorišćenog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta će plaćati veće poreze. Reakcije i struke i politike su pozitivne, ali ipak postoje određene sumnje i sugestije da je potrebna opreznost.

"Buduće izmjene Zakona o nepokretnostima, kojima se značajno povećava oporezivanje više od jednog stana i posjedovanje neiskorišćenog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta je praksa u mnogim modernim zemljama", rekao je za RSE profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Predrag Goranović.

On naglašava da kreiranje poreske politike u tekućem procesu decentralizacije države, odnosno davanje većih ovlašćenja lokalnim samoupravama u vođenju poreske politike na, kako je rekao, ovom malom i različitom prostoru, zahtijeva naročitu ozbiljnost.

,,To je i praksa u mnogim zemljama koje nazivamo zemljama tržišne ekonomije. Međutim, da bi se to i ostvarilo država
"U ovom slučaju mora se računati na činjenicu da samo povećanje poreza ne znači i automatski više novca u državnoj kasi jer i u tom slučaju je izbjegavanje plaćanja poreza znatno veće", upozorava profesor Predrag Goranović
mora da ponudi i mjere koje imaju stimulativni karakter i da se ti resursi ekonomski valorizuju. Samim tim u ovom slučaju mora se računati na činjenicu da samo povećanje poreza ne znači i automatski više novca u državnoj kasi jer i u tom slučaju je izbjegavanje plaćanja poreza znatno veće"
, kaže Goranović.

Profesor Goranović je naveo razloge zbog kojih države posežu za ovakvim poreskim rješenjima.

,,Pored povećanja prihoda opštinskih i državnog budžeta računa se da će se povećanjem poreza uticati na efikasnije korišćenje tih resursa", pojašnjava profesor.

Ukoliko parlament usvoji izmjene Zakona o nepokretnostima koje priprema Vlada, opštine će moći da od vlasnika koji imaju više od jednog stana naplate duplo veći porez, a svi koji posjeduju građevinsko zemljište, a nijesu počeli gradnju, ili bar pribavili građevinsku dozvolu, plaćaće do 150 posto više.

Jednak princip i za porez na zarade


Izmjene Zakona predviđaju i da vlasnici poljoprivrednog zemljišta, koje se ne obrađuje, plate do 50 posto veći porez. Inače, lokalne samouprave su prošle godine, po ovom osnovu, ubrale 21 milion, a prema izjavi pomoćnika ministra finansija Biljane Šćekić za podgoričke 'Vijesti', sada se otvara prostor za još osam miliona eura.

Podsjetimo: ideja o većem oporezivanju drugog, ili više stanova, kao i neiskorišćenog gradjevinskog i poljoprivrednog
Zakon zapravo stimuliše završetak stambenih objekata, da se poljoprivredno zemljište koristi na adekvatan način, tvrde u SDP-u.
zemljišta je potekla od manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, čiji je lider Ranko Krivokapić još prošlog ljeta u kontekstu potrebe veće državne štednje rekao da su neophodna i veća zahvatanja od slojeva koji nijesu socijalno ugroženi.

Poslanik SDP-a i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Damir Šehović kaže da su najavljeni veći porezi logičan slijed njihovih prethodnih inicijativa za oporezivanje luksuzne potrošnje. Šehović odgovara i na pitanje - da li očekuje otpor određenih interesnih grupa, među kojima su, prije svega, građevinski investitori.

,,Legitimno je očekivati otpor od svakoga ko plaća porez, tako da se tim ne bih bavio. Više bih se bavio time da li osim ovog postoje i neki drugi zakoni koje bi mso, eventualno mogli izmijeniti a koje su na fonu ovoga što smo rekli, odnosno zahvatanja više u džepove onih koji nijesu socijalno ugroženi. Ovaj zakon zapravo stimuliše završetak stambenih objekata, da se poljoprivredno zemljište koristi na adekvatan način. Za nas su te norme prihvatljive i cijenićemo da li ima potrebe za amandmanskim djelovanjem na iste i dali ima potrebe da iniciramo promjenu joše nekih zakona koji bi bili na istom fonu", kaže Šehović.

U opoziciji takođe smatraju da je najava većeg oporezivanja viška stanova i neiskorišćenog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, zapravo vladino prihvatanje njihovih zahtjeva. Pored pozitivne ocjene najavljenih izmjena zakona, u opoziciji iskazuju i oprez zbog mogućnosti da se radi o običnom pridobijanju političkih poena, jer se primjena prebacuje na lokalne samouprave, koje, inače, imaju velike teškoće sa naplatom.

,,Međutim, mi smatramo da se princip progresivnog oporezivanja, koji se praktično na ovaj način uvodi opet u sistem, mora se primijeniti na ostale poreze poput poreza na zarade. Mi možemo da podržimo priču Vlade da je politika nižih poreza dobra za podizanje konkuretnosti, međutim to je dovelo do velikog socijalnog raslojavanja i ako je ovo najava da se preko lokalnih samouprava uvede ovaj sistem oporezivanja imaće našu podršku. Ali ako je ovo ostane samo na nivou poreza na nepokretnosti onda je to faktički prenošenje odgovornosti na lokalne samouprave a posao nije urađen do kraja", kaže poslanik Socijalističke narodne partije i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG