Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MUP: Nisu u pitanju granične oznake


Povodom optužbi mještana sela u okolini Peći na Kosovu da je granica pogrešeno obilježena, MUP Crne Gore je saopštio da nikome neće ustupiti ni pedalj svoje zemlje.

MUP je reagovao na optužbe mještana šesnaest sela u okolini Peći i Dečana na Kosovu da je granica pogrešno obilježena i da im je oduzeto hiljadu hekrata zemlje, koja navodno pripada opštini Peć. U saopštenju se kaže da Crna Gora nije nikada imala teritorijalnih pretenzija prema nekoj susjednoj državi, ali sigurno neće ustupiti nikome ni pedalj svoje zemlje.

Ministarstvo je objavilo da se ne radi o graničnim, već o znakovima obaveštenja postavljenim na drumskim, željezničkim, vazdušnim i pomorskim graničnim prelazima Crne Gore i ukazalo da se na drumskim graničnim prelazima oni nalaze na graničnoj liniji sa susjednim državama.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija na liniji razgraničenja sa Crnom Gorom , na istoj liniji su postavile pomenute oznake, a sa obnavljanjem državne nezavisnosti, administrativne, katastarske granice sa susednim državama postale su državne granice Crne Gore, navodi MUP.

Radi se o oznakama obavještenja, a ne o graničnim oznakama (piramide i medjupiramide), koje će biti postavljene duž graničnih linija izmedju Crne Gore i susjednih država, nakon zaključivanja ugovora o granici i obilježavanja državne granice propisanim graničnim oznakama, kaže se u saopštenju.

Nekoliko desetina mještana pograničnih sela protestovali su pocetkom nedelje na granici sa Crnom Gorom tražeći pomjeranje oznaka, koje su postavljene na mjestima gde su ranije bile oznake KFOR-a, za šest kilometara unutar crnogorske teritorije.

Albanci tvrde da im je nakon potpisivanja Kumanovskog ugovora 1999. godine učinjena steta, pošto su se njihova imanja našla na crnogorskoj teritoriji.

Oni optužuju Crnu Goru da je oduzela zemlju koja decenijama pripada njihovim porodicama i najavljuju da će podići tenzije ukoliko se to pitanje ne reši onako kako žele
XS
SM
MD
LG