Dostupni linkovi

Spor obračun s korupcijom i kriminalom


Performans crnogorske nevladine organizacije MANS organizovan u znak borbe protiv korupcije i ulaska u Evropu "bez mrlje", decembar 2009.godine, foto:Predrag Tomović
Iako sa najvažnijih međunarodnih adresa, i u zvaničnoj formi, Crnoj Gori stižu brojna upozorenja da se mora odlučnije boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito na visokom nivou, domaće institucije još uvijek žmure i procesuiraju samo sitnije slučajeve.

Američki State Department, u svom nedavno objavljenom Izvještaju o ljudskim pravima u Crnoj Gori, je konstatovao da i pored dobrog ustavnog i zakonskog okvira postoje brojni problemi, među kojima se izdvaja potreba kažnjavanja visoke korupcije. Izvještaj State Departmenta upozorava na korupciju u sudstvu i nedovoljnu saradnju policije i tužilaštva, a dodaje se i da zvaničnici s vlasti, s vremena na vrijeme, utiču na tužioce.

I šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer je više puta ponavljao ocjenu iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, u kojem se govori o potrebi procesuiranja korupcije na visokom nivou. Međutim, domaće institucije, po svemu sudeći, još uvijek nemaju dovoljno sluha za ove sugestije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je danas odgovorio na naše direktno pitanje - da li se u narednom periodu mogu očekivati hapšenja osumnjičenih za korupciju na visokom nivou:

"Ne bih tretirao posebno pitanje - kako loviti veliku ili malu ribu. To je pitanje koje je dosta paušalno. Volio bih napokon da čujem šta je to "velika riba". Na koga konkretno mislite? Personalno, ili kroz strukturu vlasti."
Veselin Veljović


RSE: Konstatacija nije moja, već sam se pozvao na Izvještaj Evropske komisije. Pošto kažete da nije jasno šta je to korupcija na visokom nivou - da li ste tražili pojašnjenje od Evropske komisije?

Veljović: Ja i moji saradnici i Uprava policije kao ozbiljan i odgovoran državni organ ima puno poštovanje, puno uvažavanje i pun respekt za izvještaje uvažnih kolega iz Evropske komisije. Ti izvještaji su za nas vrlo značajni i obavezujući. Oni su za nas i instruktivni i nadzorni i značajno nam pomažu u procesu otklanjanja određenih slabosti. Mi ih ne doživljavamo kao pojavu, izvještaj, analizu u negativnom kontektu. Mi ih doživljavamo kao pomoć Crnoj Gori i institucijama države Crne Gore i Upravi policije. Ne bih komentarisao stav oko "velikih i malih riba". Moj odgovor je vrlo jasan i isto se odnosi na zapažanja, ma sa koje adrese dolazile."

Prvi čovjek crnogorske policije je danas prisustvovao prezentaciji antikorupcijskog "twinning" projekta Evropske unije, koju je predstavljao vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Klajv Rambold, koga smo nakon dodjeljivanja nagrada studentima za dizajniranje antikorupcijskog propagandnog materijala, upitali - da li se planira konkurs koji bi korespondirao sa sugestijama Evropske unije za antikorupciju na visokom novou:

"Mi i dalje pomažemo Crnoj Gori da uspostavi određene instrumente koji su potrebni za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a kao drugo vidimo i potrebu za odlučnošću da se postignu određeni rezultati i mislim da je to ono što svi očekujemo. Kako idemo naprijed u ovom procesu Crne Gore u smislu integracija prema Evropskoj uniji, veoma je dobro imati dobre zakone i dobro obučene ljude, ali je takođe veoma bitno koristiti te zakone i dobro obučene ljude, da bi se uradilo nešto na terenu i da bi se postigli rezultati u smislu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je ono što sam ja pokušao da poručim."

Tvining projekat "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije" je finansiran iz evropskog IPA fonda sa 1,2 miliona eura. Sadržaj projekta je prezentovao tvining asistent Derek Meklaflin:

"Policija se, u okviru ovog projekta, koncentrisala na tajne mjere nadzora i mi smo odobrili policajce iz Velike Britanije koji su davali savjete kako da se to radi u Crnoj Gori. Takođe i određeni zakonodavni okvir u okviru kojeg može da se koriste mjere tajnog nadzora. Takođe smo u saradnji sa Kraljevskom švedskom policijom davali odredjenu pomoć i savjetovanje u razvoju modela, vođenju policije na osnovu obavještajnih podataka u Crnoj Gori. To se često koristi u Evropi, a mi u Velikoj Britaniji smo to prvi razvili."

*****
Pročitajte i ovo:
Izvrdavanja Zakona o javnim nabavkama
Korupcija među glavnim preprekama u evropeizaciji Crne Gore
Istraživanje Univerziteta: korupcija u obrazovanju nije izražen problem
Stejt Dipartment: Crna Gora tranzitna stanica za narko švercere
Odbijena inicijativa o odboru za nadgledanje borbe protiv korupcije
Problemi sa korpucijom se stavljaju pod tepih?
XS
SM
MD
LG